Де Дзербі - ноунейм, але він підходить Шахтарю

Просмотров 51866
Комментариев 0
Де Дзербі - ноунейм, але він підходить Шахтарю

Ігор Бойко, коментатор каналу Setanta Sports Ukraine, пояснює, чому Де Дзербі і Шахтар підходять одне одному.

У Шахтаря буде новий тренер.

З Луїшем Каштру офіційно вже попрощалися після останнього матчу сезона проти Інгульця. Імені нового тренера допоки немає, проте, швидше за все, ситуація та ж. У головного і фактично єдиного кандидата, ім'я якого називається в пресі сезон ще триває.

Зважаючи на усі ці повідомлення, Роберто Де Дзербі з Сассуоло буде головним тренером Шахтаря.

Читайте также Источник: Шахтер подписал контракт с Де Дзерби Источник: Шахтер подписал контракт с Де Дзерби

Багато років тому за часів раннього Мірчі Луческу Шахтар створив свій власний шлях. Ліміт легіонерів призвів до появи лише українського голкіпера та лише українських центральних захисників. Шахтар захотів мати своїм методом постійний контроль м'яча, атакувальну гру та імпровізацію попереду. Шахтар хотів успіхів не лише на внутрішній арені, але й мати ім'я в Європі. Шахтар захотів досягати всього цього за рахунок молодих бразильських футболістів, які зростали в клубі, а потім за великі гроші переїжджали до Європи. Це теж частина міжнародного успіху, коли гравцями Шахтаря цікавляться найкращі клуби світу.

Коли з Луческу вирішили розпрощатися, то генеральний план не змінили. Навпаки, його вирішили вдосконалити впровадженням нових та більш сучасних методів.

Мабуть, Шахтареві на якихось форумах великих футбольних клубів було не надто приємно через те, що серед інших майже не залишилося тих, де все вирішує тренер.

В сучасному футболі потрібні директори з різних напрямків, не лише фінансові та генеральні, але й спортивні, футбольні, скаутингові системи.

В сучасному європейському клубі Луческу, якому перевалило за 70 років, був дідом з колишнього часу. Паулу Фонсека на його фонів виглядав сучасним молодиком. Чоловік проміняв свою давню люблячу дружину на молоду коханку, якщо говорити прямо.

Насправді, другорядна справа, хто замінив румуна на чолі команди. Важливими були ті люди, які взяли відповідальність на себе: генеральний директор Сергій Палкін та потім запрошений в 2018-му році Жозе Боту, який до того допомагав Шахтареві шукати гравців.

Читайте также Стала известна зарплата Де Дзерби в Шахтере Стала известна зарплата Де Дзерби в Шахтере

Від стратегії Шахтар не відмовлявся. Проте важко було вписати когось в рамки цієї стратегії.

Коли той же Фонсека очолив команду в 2016-му році, то спробував перебудувати гру. Він відразу повідомив, що команда гратиме за незвичною схемою 4-4-2 та змінив важливість багатьох виконавців. За три перших тижні сезону Шахтар поступився в матчі за Суперкубок Динамо та вилетів з Ліги чемпіонів, поступившись в кваліфікації Янг Бойз.

Після цього Фонсеці популярно натякнули, що схема має бути 4-2-3-1, а Ярослав Ракицький, якого він відправив до резерву, - грати в стартовому складі.

Фонсека декілька років непогано працював з Шахтарем, проте новим Луческу він не став. Звичайно, наступник румуна не міг не отримувати постійні порівняння. Головна різниця в тому, що Фонсека використав Шахтар у якості платформи для свого кар'єрного руху. Для Луческу Шахтар був проєктом усього його життя, тоді як португалець пішов своїм методом. Він не думав про майбутнє клубу, витискав максимум з досвідчених гравців та не хотів робити зміну поколінь, яка була необхідна.

Як Шахтар думав про свою репутацію, так й Фонсека не хотів її псувати. Йому потрібні були титули та успіхи в Лізі чемпіонів, а тому Тайсон та Марлос мали грати вічно.

Коли Фонсека отримав серйозну пропозицію з Європи, то його замінили іншим португальцем Луїшем Каштру. Це була чиста креатура Боту, який добре знає той ринок. Шахтар очевидні речі робив, запрошуючи і Фонсеку, і Каштру. Клубові потрібні були тренери, які б говорили однією мовою з головними гравцями команди - бразильськими легіонерами.

Читайте также Де Дзерби, на которого претендует Шахтер, раскрыл свою мечту Де Дзерби, на которого претендует Шахтер, раскрыл свою мечту

Каштру виграв титул та вивів команду до півфіналу Ліги Європи, він розпочав перебудову, проте він навряд чи увійде до пантеону слави тренерів Шахтаря.

Роберто Де Дзербі - це ніяка не відмова від принципів, не розворот у інший бік в стратегічному плані. Італієць замість португаломовного тренера швидше є камінцем в город Боту, якому навряд чи б повірили після того, як він намагався переконати, що 57-річний португалець, який працював з місцевими середняками підніме Шахтар на потрібні вершини.

Тепер відповідальність на Даріо Срні. Один з найбільш легендарних гравців в історії Шахтаря обрав Де Дзербі. Його від'їзд на сезон до Кальярі не пройшов дарма.

Повернувшись до Шахтаря, Срна отримав посаду, яку створили спеціально для нього - директор по футболу. Багато хто називав його наглядачем для Каштру, але, як видно, зона відповідальності та довіра в клубі у нього велика.

Безумовно, Срна помітив Де Дзербі в Італії, й тепер Шахтар напише нову сторінку в своїй історії. Хоча саме італійцем був перший іноземний тренер в історії Шахтаря. Та й Луческу, так само як Невіо Скала працював в Італії.

Журналіст Ігор Циганик назвав Де Дзербі ноунеймом, коли говорив, що Шахтар має звернути увагу на Мирона Маркевича. Немає сенсу оцінювати усі слова та думки Циганика в цьому вислові. Чи дійсно Де Дзербі ноунейм?

Так.

В тренерській кар'єрі у нього лише невеликий період в Палермо, Фоджа, Беневенто та Сассуоло, з яким він працює три останніх роки. Для українського футболу він абсолютний ноунейм, та й для того рівня, де хоче бути Шахтар (плей-офф Ліги чемпіонів/перемога в Лізі Європи) - теж.

Проте хіба не одне із завдань Шахтаря шукати ноунеймів, розвивати їх, а потім відправляти до топ-клубів. Мова здебільшого йде про гравців, але й тренери можуть теж проходити такий шлях.

До прикладу той же Фонсека навряд чи отримав би запрошення з Роми, якби не його робота в Шахтарі.

Де Дзербі хоч і маловідомий тренер із якогось там Сассуоло, проте він є талановитим наставником, на якого звертають увагу інші клуби. Італійські гранди останні роки дивилися в його бік, проте ніхто не захотів ризикнути, хоча називали імена багатьох клубів, а останнім часом він був кандидатом у Рому на зміну Фонсеці, який залишає команду наприкінці сезону. Вибір Жозе Моурінью, а не тренера з Сассуоло - очевидний. Можливо, йому й потрібен плацдарм, який отримав Фонсека для потрапляння в клуб не лише на кшталт Роми, а навіть його улюбленої Барселони.

В Шахтарі дуже подобалося, коли його називали східноєвропейською Барселоною. І Де Дзербі саме той тренер, який хоче грати за такими принципами.

"Декілька років тому Сассуоло ледь не вилетів з Серії А, - розповідає коментатор Setanta Sports Eurasia Олексій Іванов, який спеціалізується на Італії. - Наприкінці сезону команду очолив тренер Якіні. Він нормалізував дії команди, яка завдяки чіткому футболу врятувалася від вильоту. Проте наприкінці сезону керівництво Сассуоло подякувало тренеру, сказавши, що це не той футбол, який воно хоче бачити, й запросило Де Дзербі".

Сассуоло - скромний клуб, але там працюють лише тренери, які використовують певний стиль. "Де Дзербі відповідає вимогам Шахтаря, якщо мова йде про стиль. Він хоче, аби команда постійно грала з м'ячем, постійно атакувала, постійно створювала моменти та забивала голи. Він навіть готовий, щоб Сассуоло пропускав м'ячі, роблячи помилки, але не відходячи при цьому від власного стилю. Він любить стиль Барселони та мріє очолити цю команду", - підсумував Іванов.

За володінням м'яча в середньому за матч Сассуоло лідер Серії А, випереджаючи усіх грандів на чолі з чемпіоном Інтером, Ювентусом та Аталантою.

В другому сезоні поспіль Сассуоло йде на восьмій позиції. Й хоча були перспективи щодо того, аби прорватися до зони євробкуків, це максимум, який можна досягти з цією командою. З одного боку справедливо говорити, ніби зовсім різні речі працювати з середняком Серії А та лідером УПЛ з масштабами Ліги чемпіонів. Проте є моменти, які можуть покращитися, коли тренер отримає інші умови.

В шести матчах проти Удінезе Сассуоло Де Дзербі жодного разу не переміг, забивши при цьому лише один м'яч. Кожного разу Удінезе грав однаково, відійшовши назад, віддавши м'яч супернику та чекаючи на контратаки. Сассуоло постійно діставався до штрафного майданчика, проте ніяк не міг забити.

В чемпіонаті України такі матчі часто будуть виникати у Шахтаря, проте різниця в тому, що в новій команді Де Дзербі будуть гравці, які здатні зметикувати в останній третині та забити. "Сассуоло Де Дзербі - дуже організована команда, проте індивідуального класу гравцям не завжди вистачало, аби використовувати перевагу". Багато тренерів говорять гравцям, що доставити м'яча до штрафного майданчика суперника їх турбота, а гравці мають турбуватися про голи.

Зі стилем Де Дзербі все зрозуміло, влучання тут просто ідеальне.

Так само як і з можливістю досягати успіхів, адже з сильнішими гравцями принципи Де Дзербі ще працюватимуть. Він вміє працювати тоді, коли клуб встановлює власні рамки.

Важливий елемент життєдіяльності Шахтаря стосується виведення молодих гравців на новий рівень. Фонсека цього вирішив не робити, Каштру запустив процес, але результатів не дочекався. Відповідь теж лежить в площині Сассуоло. Якби гравці, що є в розпорядженні у Де Дзербі не прогресували, то команда навряд чи б навіть на восьме місце піднімалася.

"До Сассуоло потрапив великий талант Мануель Локателлі, якого затуркали в Мілані. Де Дзербі з ним багато працював, переконував в тому, що він - сильний гравець. І Локателлі наразі один з найкращих хавбеків Серії А, коли мова заходить про контроль м'яча та пошук напрямків для атак", - розповідає Іванов, який також радить поглянути на історії Жеремі Бога, Філіпа Джурічіча та навіть Доменіко Берарді.

Коли Сассуоло щойно вийшов до Серії А, то молодий Берарді був зіркою. Потім він відмовив не одному десятку запрошень, залишившись в Сассуоло. Здавалося, що його кар'єра знищена. Проте за останні два сезони Берарді забив 30 м'ячів, він демонструє чудовий футбол та його знову хоче кожен в Італії. Його розквіт не просто збігся з появою Де Дзербі.

Насправді, коли Шахтар запрошував Каштру, то потрібно було переконувати, що це саме той тренер, який підходить клубові та його філософії. З Де Дзербі тут немає сумнівів, що Шахтар влучив в потрібного персонажа.

Де Дзербі хоче рости, він хоче виступати в Лізі чемпіонів та отримати запрошення мрії. Шахтар для нього чудова можливість зробити крок вперед.

Напишите первый комментарий

Комментировать могут только зарегистрированные пользователи.