Гайда на футбол! Львівське дербі очима вболівальників

Просмотров 667
Комментариев 0
Гайда на футбол! Львівське дербі очима вболівальників
Всі фото - FanDay.net

Сьогодні львівський Рух зіграє домашній матч з луганською Зорею, а ми вирішили пригадати минулий матч Руху в рамках львівського дербі зі Львовом. Тримайте крутий фоторепортаж!

Ми почали забувати через коронавірусну пандемію, що таке живий футбол. Нагадати вам, а також розповісти про атмосферу футбольних матчів ізсередини, прагне рубрика «Гайда на футбол!». 

На матч 6-го туру української Прем’єр-Ліги Рух – Львів спеціально для FanDay.net відправився з фотоапаратом Володимир Стасюк. Він став 5127-м вболівальником на львівському дербі та розповів про ціни, атмосферу та враження цього футбольного поєдинку.

Поки Карпати проходять очищення Другою лігою, у неділю Рух та Львів визначали найсильнішу команду міста Лева в рамках 6 туру УПЛ. «Жовто-чорні», які були номінальними господарями, охрестили нове львівське дербі «футбольною битвою за місто». FanDay став свідком цієї битви.   

Як би часто не падав у Львові дощ і як би не звикли до цього місцеві мешканці, проте погана погода завжди служила фактором, який відлякує вболівальників. Пізній час поєдинку (неділя, 19:30) також не сприяв заповнюваності трибун. До того ж незручне розташування «Арени Львів» (південна частина міста поруч з об'їзною дорогою) традиційно сприймається більше як недолік, ніж позитив. Нерідко під певні події, що відбуваються на стадіоні, організовують спеціальні шатл-баси з центру міста, втім Рух поки ігнорує цю ідею.

До честі «жовто-чорних» у всьому іншому звичайна організація матчів відбувається на високому рівні. Рух чи не найбільше в Україні працює над залученням уболівальників. У час, коли нашу Прем'єр-лігу вважають непривабливою, львівський клуб бореться за кожного вболівальника. Крім буденних проблем, з якими стикаються усі наші клуби, Рух прагне виграти конкуренцію у Карпат зі своєю відданою торсидою та ПФК Львів, який не особливо напружується у боротьбі за підтримку містян. 

Львівське дербі відвідало 5127 глядачів. Доволі пристойна цифра для нинішніх реалій. Мінімальна вартість перепустки на гру становила 25 гривень. Традиційною є практика придбання дешевших квитків з подальшим пересіданням у «кращі» сектори - стюарди, як правило, не сильно перешкоджають такій міграції.  

Для тих, хто любить футбол у вишуканій атмосфері на стадіоні функціонують комфортабельні ложі з фуршетом та напоями всього за 800 гривень. Клуб запустив продаж квитків завчасно, провів насичену рекламну кампанію, однак чимало вболівальників купували перепустки безпосередньо у касах стадіону. Без черг, з великою кількістю віконечок і оперативно. 

Вигляд у бік вулиць, названих іменами легенд Карпат: Карла Мікльоша та Лева Броварського

«Арена Львів» має вдосталь проблем, які не були вирішені у процесі будівництва (воно, зрештою, повноцінно не завершилося з 2012-го, а на прилеглій території подекуди відсутній асфальт). Амортизація та зношення стадіону за десятиліття його існування суттєво помітні. Завдяки кількарічному перебуванню Шахтаря на тут вдалося зробити косметичний ремонт - «гірники» намагалися підтримувати ошатність арени, що стала для них перманентною домівкою.   

Ще один недолік - паркування. Більшість гостей «Арени Львів» використовують особистий транспорт для відвідин футбольних поєдинків. Однак чимало проектованих паркінгів або закриті, або зайняті чужорідними предметами (автомобільний базар, майданчик для автошколи). Відтак, пізній приїзд на матч перетвориться на квест із пошуком вільного місця для залишення авто. Нерідко функції паркінгу виконує трав'яний газон.

Власне, Рух намагається робити усе, щоб вболівальники на стадіон приїжджали завчасно. За годину до початку гри розпочався «жовто-чорний» марш від торгового центру, що розташований неподалік, до стадіону (тут знову варто акцентувати увагу на жахливій погоді). За тайм до стартового свистка арбітра на одному з кутових секторів «Арени Львів» розпочала роботу розважальна програма.   

Організатори пропонують пограти у настільні ігри, отримати безкоштовні напої, якщо виконати певні прості умови (до прикладу, тегнути акаунт клубу в Інстаграмі), скористатися послугами аквагриму і розмалювати свої щоки у кольори клубу.

Або ж відвідати фотозону.

Крім того, усі охочі могли потрапити на першу шпальту рухівської газети «Буде бій!» Фотограф із ретро-апаратом робить один клік, 

Так, карпатівські фанати також тут

а вже через декілька секунд про вас пишуть, як про «найпалкішого вболівальника». Слід зауважити, що абсолютно усі згадані розваги є безкоштовними: від настільних ігор до газети. 

Якщо ви колекціонер і йдете на футбол, зокрема, і через традиційну друковану програмку, то Рух вас розчарує. Клуб зазвичай виготовляє офіційні програми до домашніх матчів, проте у цьому сезоні вже вдруге не задовольнив інтереси збирачів періодики. В клубі обіцяють - до наступних поєдинків збираються виправити це. Зрештою, враховуючи стан, у якому перебуває випуск матчевих програм в Україні, нічого надзвичайного у цьому немає. Значна частина клубів УПЛ відмовилася від «рудименту минулої епохи», як багато кому здається. 

Попри це, на стадіоні можна придбати сувенірну продукцію. 

У «прайсі» на фото відсутнє найменування рухівського щоденника, який можна придбати за 50 гривень. Напередодні «жовто-чорні» повідомили про те, що збираються подарувати 20 тисяч таких щоденників львівським школярам. Боротьба за наймолодших вболівальників, як вона є.  

Протистояння зі Львовом стало для Руха знаковим ще й через урочисту подію - презентацію клубного гімну, який написав Олексій Потапенко, товариш президента клубу Григорія Козловського. Перед початком зустрічі гімн виконав учасник гурту MOZGI Дядя Вадя. Потап теж з'явився на полі - спершу отримав іменну футболку і продемонстрував вказівний палець у ложу до Козловського, а згодом і здійснив перший символічний удар. 

У перерві поєдинку розваги продовжилися. Зокрема, кілька дітлахів отримали можливість вийти на поле і спробувати виконати пенальті таким чином, щоб м'яч перетнув лінію воріт у повітрі. Переможцям - призи.   

Для декого відвідини стадіону ‒ це ще й певний гастротур. Якщо романтика дороги часто полягає у зупинці на заправках заради кави та хот-дога, то романтика футболу ‒це похід за фаст-фудом та іншою провізією. На дербі функціонували три локації по периметру стадіону з продажу їжі. Перед матчем черг практично не було, а от у перерві відчувалося – пари «зайвих віконець» добряче не вистачає. 

Ціни загалом демократичні з наявністю адекватного вибору: пиво, безалкогольні напої, попкорн. Сосиски? На жаль, доведеться вдовольнятися багетами. 

Події, що відбувалися на газоні «Арени Львів» не особливо вражали драматургією. Велика кількість браку (чи то слизьке поле, чи підвищена відповідальність), один гол і обмаль ударів по воротах. Той випадок, коли навколофутбол може бути цікавішим за те, що відбувається на полі.

Дізнатися результат цього матчу можна тут.

Напишите первый комментарий

Комментировать могут только зарегистрированные пользователи.