Роман Яремчук перейшов в Бенфіку. Що буде далі?

Просмотров 97843
Комментариев 0
Роман Яремчук перейшов в Бенфіку. Що буде далі?

Коментатор телеканалу Сетанта Спорт Ігор Бойко - про трансфер нападника збірної України.

Не сказати, що це стало громом серед ясного неба, але в той час, коли Гент ледь не офіційно оголосив про те, що хоче отримати за форварда збірної України 25 мільйонів євро, то здавалося, що ця історія триватиме увесь місяць до закриття трансферного вікна.

А тут все вийшло швидко та без серіальної довжини.

Читайте также Роман Яремчук официально стал игроком Бенфики Роман Яремчук официально стал игроком Бенфики

Бельгійські футбольні клуби давно визначили метод, завдяки якому вони можуть більш-менш існувати: шукати футболістів по всьому світу, давати їм призвичаїтися у Західній Європі, а потім продавати до заможних клубів із більших чемпіонатів.

Історія Романа Яремчука нічим не відрізняється. Свого часу йому не вдалося переконати тренерів Динамо, що він здатен грати в першій команді.

Яремчук працював і з Сергієм Ребровим, і трохи з Олександром Хацкевичем. Зрозумівши, що не виходить, а в оренду не хочеться, Яремчук вирішив переїхати до Бельгії. В ті часи це був звичний спосіб працевлаштування для тих, хто хотів грати.

В Генті свій шанс Яремчук використав. Він швидко перетворився на гравця стартового складу, потім на провідного виконавця та, зрештою, доріс до рівня лідера команди та легенди клубу. Останню вершину вдалося подолати в попередньому сезоні, коли Яремчук став найкращим бомбардиром в історії Гента.

Здавалося б, що 61 гол в усіх турнірах та 44 в чемпіонаті сміховинні для найкращого бомбардира в історії, проте сильні гравці в Генті надовго не затримувалися.

Читайте также Яремчук точно піде, а Ярмоленко залишиться. Як змінилися трансферні перспективи гравців збірної України після Євро-2020 Яремчук точно піде, а Ярмоленко залишиться. Як змінилися трансферні перспективи гравців збірної України після Євро-2020

Яремчук затримався та пересидів.

25 років - не той вік, коли клуби готові платити величезні гроші. 25 мільйонів, які хотів Гент - саме такі гроші.

Мова про футболіста, який лише один сезон має за плечима, коли він забив більше 10 голів. Та й мова про чемпіонат Бельгії, де дуже багато свободи та чудовий майданчик для гарних статистичних даних.

Яремчук міг піти минулого року, але там у Гента була настільки складна ситуація, що продумати продаж футболіста було вкрай складно.

Це теж важливий момент для побудови бельгійських клубів, вони ніколи не продають футболістів, не потурбувавшись про заміну.

Сезон 2019/2020 було перервано, коли Гент йшов на другому місці - це дозволило потрапити до кваліфікації Ліги чемпіонів. Потрапити до групи команда не змогла, програвши київському Динамо. Проте до зустрічі з киянами Гент пережив купу катаклізмів.

Було звільнено успішного тренера Йєса Торупа, якому на зміну прийшов протилежний за стилем роботи та стилем гри Ласло Белені. Якраз ще тоді до матчів з Динамо Яремчук вимагав трансферу, настільки йому не сподобався новий тренер. Белені ненадовго затримався, і в матчах проти Динамо був вже інший наставник.

Увесь цей час Яремчук вимагав трансферу, але керівництво клубу не бажало займатися цим моментом - потрібно було зупинити ганебне падіння.

Зрештою, Роман залишився через обіцянку відчинити двері на вихід після завершення сезону. Він видав свій найкращий індивідуальний сезон, забивши в самому лише чемпіонаті Бельгії 20 м'ячів. За підсумками надважкого сезону Гент навіть до єврокубків зумів потрапити, хоча ще в квітні це здавалося неможливим.

Взимку знову були розмови про те, що Яремчук може піти, але натомість він підписав новий контракт з клубом. Проте цей контракт був якраз гарантією того, що його відпустять. Гент тоді вже розпочав серйозну роботу задля збільшення суми продажу свого найдорожчого футболіста.

І 25 мільйонів з боку Гента легко зрозуміти: найкращий бомбардир команди, найкращий бомбардир в історії клубу, перебуває в найкращій формі в своєму житті, забив два голи на чемпіонаті Європи у складі команди, яка вийшла до 1/4 фіналу.

Настільки величезна сума була показником того, що за безцінь Яремчука не віддадуть. Себто не 8 мільйонів та навіть не 10.

Бенфіка заплатить за форварда збірної України 15 мільйонів євро - це економічно обгрунтована сума. Й Гент, й Бенфіка мають бути задоволеними.

Чи задоволений сам Яремчук?

Він хотів до п'ятірки топ-чемпіонатів, але ж не просто до якогось середняка. Коли український футболіст говорить про бажання пограти в Англії чи Італії, то він має на увазі команду, яка буде боротися за високі місця, краще іменитий топ-клуб. Кристал Пелас чи Штутгарт - це не те.

Чи перейшов би Андрій Ярмоленко до Вест Гема, якби йому сказали, що доведеться боротися за виживання, як у позаминулому сезоні, а не за єврокуби, як говорили на початку з Мануелем Пеллегріні на чолі? Чи перейшов би Віктор Коваленко відразу в умовну Спецію, а не в Аталанту? Ні та ні.

Бенфіка дає те, чого не дають середняки топ-чемпіонатів: трофеї та Лігу чемпіонів. Так, рівень конкуренції зовсім інший, не так багато суперників, але ж топ-клуб - кращий варіант за топ-чемпіонат. Якби Яремчука дійсно кликала Рома чи навіть Вест Гем, то він би подумав. Але не варто забувати того факту, що Бенфіка, ймовірно, була єдиним варіантом на цей момент.

Переповнені оптимізму любителі футболу відразу намітили план: Яремчук рік-два грає в Португалії, а потім його продають в топ-чемпіонат.

Цікава історія, яка не враховує декілька моментів.

Бенфіка купила його для себе, а не для того, щоб продавати далі. За останні 15 років Бенфіка є одним з лідерів за грошима, які клуб заробив на трансферах, тільки в останні сезони клуб отримав 200 мільйонів євро за Рубена Діаша та Жуана Фелікса. Немає тих гравців, яких Бенфіка не готова продати, але якщо мова заходить про великі продажі, то це здебільшого молодь.

Яремчукові в листопаді буде 26. Зважаючи на те, що сезон 2022/2023 буде особливим, то на момент фактичного старту основної частини йому буде 27 років.

Нещодавно Бенфіка продала до Вулвергемптона Рауля Хіменеса, якому на момент трансферу було 28 років, за 38 мільйонів євро. Але за оренду в Англії мексиканець настільки зіркою став, що це були гроші за зірку, яка сяє.

Бенфіка хоче не лише брати гравців та продавати їх, але й здобувати результати в Європі. За останні два роки Бенфіка вісім разів платила 15 мільйонів євро та більше за футболістів. І, окрім талановитих латиноамериканців, там були й двоє німців - Юліан Вайгль та Лука Вальдшмідт.

Бенфіка хоче вигравати титули та успішно виступати в єврокубках, а тому намагається збирати сильний склад, а не лише торгівлею займатися.

У минулому сезоні найбільше хвилин відіграв лівий захисник іспанець Алекс Грімальдо, а далі Ніколас Отаменді, Ян Вертонген та Харіс Сеферовіч - усі вікові, досвідчені та імениті футболісти. Це багато про що говорить.

Другий момент щодо схеми «через рік-два продали» стосується безпосередньо можливостей самого Яремчука заграти в команді. Наразі форвардів у розпродженні головного тренера Жорже Жезуша дуже багато.

Харіс Сеферовіч забив 22 м'ячі в минулому чемпіонаті, уругваєць Дарвін Нуньєс - найдорожче придбання в історії клубу, Карлос Вінісіус повернувся з Тоттнема, де у нього не вийшло, але в Бенфіці він забивав багато. Є ще Вальдшмідт, який полюбляє грати з глибини, молодий талант Гонсалу Рамош і Родріго Піньйо, який прийшов з Марітіму.

Навіть якщо говорити про те, що Жезуш часто грає з двома нападниками, то все одно багато гравців і велика конкуренція.

З іншого боку мова про Бенфіку, де всі гравці можуть бути продані. Багато розмов й зараз точиться про Сеферовіча, Вінісіуса та Нуньєса.

Одне точно є зрозумілим, що статусу того, який був у Генті Яремчук не матиме, постійного місця в стартовому складі - теж.

Але такими й мають бути нові виклики, інакше тоді їх не можна називати викликами.

Крок вперед Яремчук точно зробив.

Напишите первый комментарий

Комментировать могут только зарегистрированные пользователи.