Перший день після кінця світу: Барса без Мессі. Як зіграли каталонці в першому матчі без Ліонеля?

Игорь Бойко
Игорь Бойко
Просмотров 24617
Комментариев 0
Перший день після кінця світу: Барса без Мессі. Як зіграли каталонці в першому матчі без Ліонеля?
Барселона - Реал Сосьедад, фото: GETTY IMAGES

Телекоментатор Ігор Бойко розбирає першу гру Барселони без свого багаторічного лідера.

15 серпня 2021 року стане пам'ятним днем для історії Барселони. Але не в якості початку нового розділу в історії, а першим днем після кінця світу.

Вболівальники приходили на Камп Ноу, аби побачити гру Ліонеля Мессі впродовж 15-ти років. Багато з цих вболівальників були звичайними туристами, для яих Мессі був однією з найбільших пам'яток Барселони. Як побувати в цьому місті та не побачити Камп Ноу з Мессі на ньому?

Після ковідного сезону трибуни нарешті могли прийняти глядачів. Не повен стадіон, а лише 20 тисяч. Проте навряд чи повен стадіон в такий день би зібрався. Після цього апокаліпсису багато хто не вижив, а тому 20 тисяч відданих фанатів - якраз те, що було потрібно. Без китайців і решти туристів, які б прийшли для фотографій та скріншотів місць розташування.

Кадри перед початком матчу були схожими на поминки. 

Багато людей з сумними обличчями, з футболками та портретами Мессі. Барселона й без цього давно не радує своїх вболівальників, а тут справжнє горе.

Після завершення поєдинку смуток змінився на радісні емоції. Абсолютно помилково говорити, що грою та результатом в матчі з Реалом Сос'єдад теперішні гравці Барселони змусили вболівальників забути Мессі. Проте вони дали можливість зрозуміти правильність дурної фрази, яку часто використовують на поминках та у часи смутку: "Життя триває".

Без Мессі теж життя триває.

Читайте также Видеообзор матча Барселона – Реал Соседад – 4:2: каталонцы без Месси едва не потеряли победу  Видеообзор матча Барселона – Реал Соседад – 4:2: каталонцы без Месси едва не потеряли победу

Жоден футболіст в світі не зможе замінити Мессі. Й навряд наставник Барселони Рональд Куман чи хтось інший міг сказати чи бодай подумати про це. Тому мова не про те, аби знайти нового Мессі, а замінити його неймовірні цифри.

Коли Кріштіану Роналду декілька років тому залишив Реал, то інші гравці просто зобов'язані були взяти на себе його голи та решту корисних дій. 

В цьому матчі проти Реала Сос'єдад кожен був трохи Мессі.

Данець Мартін Брейтвейт - випадкова людина в Барселоні. Взимку 2020 року його придбали після травми Луїса Суареса, коли клубу ліга дозволила зробити трансфер поза межами вікна у якості виключення. За Брейтвейта Леганесу заплатили 17 мільйонів євро, які він не коштував ні тоді, ні впродовж півтора року в Барселоні. Хіба після цього матчу потрібно реальніше дивитися на гроші.

В першому матчі нової епохи, яку передчасно почали називати руїною, Брейтвейт забив 2 голи та зробив результативну передачу. Хіба це не цифри Мессі? За увесь попередній сезон він забив 2 голи.

Удар головою після подачі з флангу та добивання з лінії воротарського майданчика - не стиль Мессі. Проте мова саме про цифри, а не про якість. Ніхто не буде порівнювати клас цих футболістів.

Не тільки Брейтвейт, але й уся Барселона хотіла довести, що життя без Мессі існує. Хотіли показати вболівальникам, що моменти радості можливі.

Реал Сос'єдад хоч і є зручним суперником для каталонців, адже не перемагав на Камп Ноу 30 років та взагалі з 2016-го не вигравав у Барселони, хоча й постійно знаходиться серед лідерів, але насправці є серйозною командою, перевірка з яким може про щось говорити.

Читайте также Обратная сторона звезды. Чем грозит ПСЖ переход Лео Месси? Обратная сторона звезды. Чем грозит ПСЖ переход Лео Месси?

Барселона від перших хвилин грала активно, створювала гостроту та намагалася шукати шляхи до воріт суперника. Тепер вже Мессі немає, а тому немає традиційної комбінації: віддай м'яча йому та насолоджуйся. Треба було працювати усім.

Мессі - це не лише голи, але й магія на полі. За цю магію відповідав новачок команди Мемфіс Депай, який прийшов з Ліона. Він декілька років зростав у Франції після невдачі в Манчестер Юнайтед, Куман добре його знає за збірної Нідерландів, але й він жодного не розглядався у якості прямої заміни Мессі. Проте багатьма своїми діями Мемфіс зібрав оплиски вболівальників, які після його заміни перетворилися на овацію. Ефектні фінти та передачі - це те, що необхідне Камп Ноу не менш, ніж голи чи працьовитість футболістів.

Один матч не дає жодних гарантій того, що й надалі Брейтвейт буде стільки забивати, а Мемфіс гратиме настільки розкуто, яскраво та ефективно не менше, ніж ефектно, але у цьому випадку важливим був символізм.

Як і в будь-якому великому клубі, в Барселоні обожнюють символізм. І перший гол команди в цьому поєдинку був саме звідти.

За декілька днів до початку матчу інший легендарний гравець клубу - Жерар Піке - погодився зменшити зарплату, аби Барселона змогла заявити його нового партнера в центрі захисту Еріка Гарсію та Депая. На 19-й хвилині після навісу голландця зі штрафного забив саме Піке. Й поцілував емблему.

Барселона провела сильний матч, а інтрига з'явилася наприкінці гри абсолютно випадково. Реал Сос'єдад був більше ошелешений тим, що забив двічі за чотири хвилини та зробив рахунок 2:3. Гості Камп Ноу вже погодилися на поразку, мови про якийсь переломний момент не може бути. Після другого пропущеного м'яча все й надалі було під контролем Барселони.

Читайте также Испания на старте: Барса без Месси, Реал без Рамоса, зато есть новые имена и клуб, верный идеям «чолизма» Испания на старте: Барса без Месси, Реал без Рамоса, зато есть новые имена и клуб, верный идеям «чолизма»

А потім ще один вихованець Барселони Сержі Роберто цілував емблему, забивши після передачі Брейтвейта.

Загальний рахунок 4:2 підтверджує те, що Барселона була сильнішою. Хоча ідеальним для цього поєдинку став би результат 3:0, якщо говорити про такі речі як логічність чи справедливість. Барса була настільки сильнішою за суперника в цьому матчі.

Одна перемога не означає, що навіть без Мессі Барселона буде великою. Проте вона говорить, що життя продовжується.

В Лізі чемпіонів буде важко, там Барселона не входить до списку претендентів на перемогу, але ситуація на внутрішній арені дозволяє всерйоз розраховувати на повернення титулу на Камп Ноу.

У будь-якому разі вболівальники Барселони будуть остерігатися, але надію у подарунок вони отримали. Не факт, що все буде добре, але все може бути добре.

Це був гарний подарунок в перший день після кінця світу.

Напишите первый комментарий

Комментировать могут только зарегистрированные пользователи.