Всі ми - Зінченко. Чому українець такий важливий для Гвардьоли

Игорь Бойко
Игорь Бойко
Просмотров 85737
Комментариев 0
Всі ми - Зінченко. Чому українець такий важливий для Гвардьоли

Ігор Бойко, коментатор каналу Setanta Sports Ukraine пояснює, як Олександр Зінченко допоміг Гвардьолі зробити тактичну революцію в Манчестер Сіті.

Зараз це звучить кумедно, але в грудні єдиним очевидним виходом із ситуації для Олександра Зінченка був вихід, через який він мав залишити Ман Сіті.

Якщо він хотів грати, якщо він хотів розвиватися, то інших варіантів не могло бути.

До першого січня в Прем'єр-лізі він зіграв лише 12 хвилин. І хоча часто виходив в Лізі чемпіонів, все одно ситуація була складною. Він був запасним.

Зінченко в Манчестер Сіті ось вже майже 5 років. Як тоді виникло це німе запитання "Ого, що він там буде робити?", так воно й нікуди не зникало.

Зінченко невдало з'їздив в оренду до нідерландського ПСВ, а потім хотів грати лише за Ман Сіті. Кожного трансферного вікна виникали розмови, що українець може піти. Інтерес до нього приписували Фулему, Вулвз, іншим англійським та не лише клубам. Проте кожного разу ніколи більше за повідомлення преси не було.

Щоправда в 2018-му році була інформація про те, що Зінченко відмовився. Перед останнім трансферним вікном на горизонті знову з'явився Вулвергемптон, який готовий був пропонувати 16 мільйонів фунтів та точно надав би більше ігрової практики українцеві, ніж Манчестер Сіті.

Зінченко й тепер не хотів йти, хоча здавалися передумови не могли бути найкращими - 12 хвилин в 15-ти турах. В 24 роки настільки глибоким резервістом нікому не подобається бути, навіть якщо ти граєш в клубі рівня Ман Сіті, а кличуть тебе до набагато менш статусного.

Читайте также Вернер лучший в Челси по системе «Гол + пас», но с ним что-то не так. Разбираемся! Вернер лучший в Челси по системе «Гол + пас», но с ним что-то не так. Разбираемся!

Єдина людина, через яку Зінченко завжди приймав рішення на користь Ман Сіті, - Пеп Гвардьола. Немає нічого дивного в словах гравця, що тренер його команди найкращий в світі. Немає нічого дивного, коли ці слова стосуються саме Гвардьоли. Багато хто так вважає, а тому Зінченко навряд чи тут просто заради формальності говорить.

Дружина Зінченка журналістка Влада Седан розповідала в інтерв'ю, що він веде конспекти занять Гвардьоли: «Я іноді цікавлюся, яка була установка, чому так вийшло – це він помилився чи так треба було. Зіна ж конспекти Гварьоли веде! Він конспектує зміни в тактиці, моменти під час тренувань, нововведення».

Кожен тренер хоче мати в команді найсильніших гравців. Але інколи набагато важливіші ті, хто краще виконує установку тренера. Якби воля Ман Сіті, то Зінченка продали б вмить. Він не той гравець, за якого буде чіплятися клуб, але той гравець, за якого буде чіплятися тренер.

На лівому фланзі захисту Лейпцига грає іспанець Анхеліньо, який двічі намагався вразити Гвардьолу. Він краще за Зінченка відіграв в оренді за ПСВ, візуально мав більше шансів заграти в Ман Сіті. До всієї переваги він ще й іспанець. Пробувши в команді деякий час, Анхеліньо поїхав до Лейпцига, а потім після вдалої оренди там з радістю підписав повноцінний контракт з клубом, розкритикувавши на виході Гвардьолу: "Пеп вбив мою впевненість у собі. Після того, як я з ПСВ повернувся в Сіті, він оцінив мене по двох передсезонних матчах і більше мені справжнього шансу так і не дав".

За півсезону Анхеліньо відіграв 6 матчів в чемпіонаті, 4 рази вийшовши в стартовому складі, що набагато більше за Зінченка цього сезону. Іспанець за першої ж нагоди утік, бо хотів грати, тоді як українець все одно хотів залишатися частиною команди. Гвардьола завжди був потрібен Зінченку.

Для футболіста найважливішим є можливість грати, незважаючи на те, наскільки все інше влаштовує.

Потрібна була відповідь на запитання, чи потрібен Гвардьолі Зінченко-футболіст, а не Зінченко-просто-гарний-хлопець, який заглядає до рота та вірить кожному слову?

В першій частині сезону Ман Сіті мав проблеми з результатами. В чемпіонаті з перших 12-ти матчів команда виграла тільки 5, й потрібно було щось терміново змінювати. Гвардьола той тренер, який не лише хоче використовувати свої ідеї та грати у якісний футбол, але й при цьому перемагати та досягати успіхів. Зрештою, саме перемоги завдяки ідеям роблять його настільки великим.

Він поглянув ще раз на гравців та перебудував команду. Й не останню роль в цій перебудові відіграв Зінченко.

Основним лівим захисником до цього був Бенжамен Менді, виходив там Жуан Канселу, а тепер основним став Зінченко. Формально саме так й сталося, проте насправді Гвардьола відмовився від позиції лівого захисника.

Зінченко завжди був центральним півзахисником, але в Ман Сіті грав лише ліворуч в захисті. В цьому факті ще раз проявляється його любов до тренера, заради якого він й лівим захисником погодився б всю кар'єру бути.

Він був не дуже гарним лівим захисником, особливо, коли мова заходила про гру один в один чи швидкісні забіги вінгерів. Зінченко так й не став лівим захисником, він закривав цю позицію. Він - центральний півзахисник, який грає ліворуч в захисті.

Зважаючи на характерні риси гри команди Гвардьоли, а саме 65% володіння м'ячем, активний пресинг після втрати та командні дії, то найважливішим аспектом є вміння футболістів грати з м'ячем та позиційно.

До Зінченка ліворуч в захисті часто грав інший хавбек Фабіан Делф. В минулому сезоні в центрі захисту виходив Фернандіньо. Гвардьола якось сказав, що будь-який центральний півзахисник зазвичай настільки розумний та багатогранний футболіст, що може зіграти на будь-якій позиції.

Читайте также Забарний, Сирота, Попов: якою буде основна пара центрбеків Динамо? Забарний, Сирота, Попов: якою буде основна пара центрбеків Динамо?

Саме таке бачення й дозволило створити нову систему гри Ман Сіті, де центральний півзахисник Зінченко був потрібен. Гвардьола практично відмовився від позицій на полі далі центральних захисників, зробивши ставку на універсалізацію. А немає кращих універсалів за центральних півзахисників. В цьому сезоні вони грали ліворуч в захисті, на флангах та навіть в нападі. А якщо класичний правий захисник Канселу виходив праворуч в захисті, то все одно мав грати, ніби центральний півзахисник, який закриває цю позицію. Це ж саме стосується й Габріела Жезуса, класичного дев'ятого номера, який став фальшивою дев'яткою.

Те, як Гвардьола перетворив Зінченка з центрального хавбека на лівого захисника, дозволило йому провести ось цю тактичну революцію в своїй команді, зробивши усіх зінченками. Українець став його модельним експонатом.

Проте Зінченко не просто дочекався свого шансу, сидячі на лавці та посміхаючись тренеру. Зінченко працював над вдосконаленням своєї гри та виправленням вад. Він тепер краще знається на тактиці, а не просто вміє грати з м'ячем, він вміє захищатися.

В цьому сезоні Зінченко перетворився на важливого гравця команди. Хоча що би не сталося наприкінці сезону, влітку все одно будуть розмови, що він може піти.

Напишите первый комментарий

Комментировать могут только зарегистрированные пользователи.