Аналіз дій гравців збірної України з оцінками і рейтингом

Игорь Бойко
Игорь Бойко
Просмотров 35284
Комментариев 0
Аналіз дій гравців збірної України з оцінками і рейтингом

Ігор Бойко, коментатор каналу Setanta Sports Ukraine характеризує дії гравців збірної України на ЧЄ-2020 і виставляє їм оцінки за шкільною 12-бальною системою.

Збірна України на Євро-2020 була різною. Разом з відверто провальними матчами виникали й успішні, та й ці різні матчі поділялися на окремі відрізки.

Якщо говорити безпосередньо про гравців, то зовсім мало з них від самого початку до останнього матчу виступали стабільно та впевнено. Зрештою, в цьому матеріалі хочеться розглянути досягнення кожного з виконавців.

Читайте также Фізпідготовка, заміни, тактика, психологія – основні претензії до Андрія Шевченка по фінальній частині Євро-2020 Фізпідготовка, заміни, тактика, психологія – основні претензії до Андрія Шевченка по фінальній частині Євро-2020

Загалом на поле у складі збірної України виходило 18 гравців. 13 з них награли на оцінки, четверо залишилося без оцінок через занадто малу кількість проведеного на полі часу. А один отримав особливу відзнаку. Хто і яку - в кінці цього матеріалу.

13 місце. Марлос

Статистика: 2 матчі, 73 хвилини.

Оцінка: 3 бали.

Марлоса кинули під потяг в матчі з Нідерландами, коли він вийшов виконувати роль Зубкова, не маючи жодних навичок для цього. Не провина Марлоса була в тому провалі, а більше тренерського штабу.

Потім він лише одного разу з'явився на полі, й теж нічим не допоміг в грі з Австрією.

Марлос точно не може внести собі до активу цей турнір.

12 місце. Віталій Миколенко

Статистика: 4 матчі, 355 хвилин.

Оцінка: 4 бали.

Знищувати Миколенка так легко. І, мабуть, справедливо, зважаючи на його виступ на груповому етапі.

Зрештою, тренерський штаб його взагалі не використав в матчі проти Швеції, й навряд чи пожалкував про це. Проте також варто відзначати й те, що проти Англії Миколенко виглядав досить непогано. Це був зручний суперник саме для нього, адже він вміє захищатися один в один, де немає часу думати, а треба просто бігати та боротися.

На успіхи Миколенка в матчі з Англією ніхто не зверне уваги, як і на те, що він найкращий гравець Євро за якістю єдиноборств в захисті. Він вже давно похований та відспіваний.

І знову ж таки десь справедливо, зважаючи на помилки в матчі з Нідерландами, а потім нервозність з македонцями та австрійцями.

Коли головний молодий гравець останніх років не потрапляє до старту на найважливіший матч команд, то до нього є запитання в усіх.

11 місце. Сергій Сидорчук

Статистика: 5 матчів, 373 хвилини.

Оцінка: 5 балів.

Ніхто не міг таке уявити рік тому, але на цьому турнірі Сидорчук став основним гравцем. В чотирьох з п'яти матчів він виходив в стартовому складі та грав навіть на різних позиціях.

Звичайно, травма не найкраща фізична форма Тараса Степаненка допомогла Сидорчуку здобути стільки ігрової практики. Інше запитання: чи виправдав він свою появу?

Читайте также «Відправляли до Туреччини, але зняли з літака». Як Луческу зробив Сидорчука кращим «Відправляли до Туреччини, але зняли з літака». Як Луческу зробив Сидорчука кращим

Це не риторичне запитання, тому що відповідь на нього є та вона очевидна: Сидорчук відіграв на низькому рівні.

Звичайно, потрібно завжди мати на увазі, що сильні та слабкі сторони цього вже досвідченого хавбека давно відомі. Він був звичайним собі Сидорчуком, який губиться під тиском, втрачає позиції та не допомагає виводити м'яча. Саме через усі ці проблеми Шевченко й не викликав Сидорчука до команди раніше, саме усі ці проблеми вийшли на перший план на турнірі.

Не було Степаненка, Євгенові Макаренку Шевченко не дуже довіряв, а Сидорчук так сильно відіграв попередній клубний сезон. Не можна було вимагати від Сидорчука, щоб він був Жоржиньйо чи Бускетсом, але хоча б Степаненком чи собою з клубного сезону - цілком.

Сидорчук давав багато свободи Вейналдуму та Форсбергу, коли потрібно було захищатися та нічим не допоміг проти Австрії та Англії, коли потрібно було більше грати з м'ячем.

10 місце. Руслан Малиновський

Статистика: 4 матчі, 285 хвилин, 1 результативна передача.

Оцінка: 6 балів.

Усю весну українські любителі футболу слідкували за Русланом Малиновським в Аталанті та переносили це на матчі збірної на Євро.

Очікування висловити якимись словами просто неможливо. Так само як і розчарування від того, що цього не сталося.

Малиновський мав проблеми зі здоров'ям через те не грав так добре, втратив місце в стартовому складі та не дограв до кінця турніру. Але хіба в Аталанті у нього все було гаразд? А якщо було тоді чому виникли проблеми в збірній?

Беручи до уваги усі проблеми, все одно Малиновський став головним розчаруванням Євро у складі збірної України. Тут нічого навіть сказати на захист.

7 - 9 місця. Ілля Забарний

Статистика: 5 матчів, 480 хвилин.

Оцінка: 7 балів.

Забарному 18 років, у нього все попереду. Проте ж у складі збірної він грає не через те, що йому 18, а тому оцінювати його потрібно, незважаючи на вік.

В кожному матчі Україна мала проблеми з грою в захисті, окрім хіба що Швеції, де до центральних захисників не може бути претензій. І до Забарного теж.

Читайте также Забарний, Сирота, Попов: якою буде основна пара центрбеків Динамо? Забарний, Сирота, Попов: якою буде основна пара центрбеків Динамо?

Про його неймовірні можливості у 18 років та потенціал не варто сперечатися, але якщо говорити безпосередньо про турнір, то він допускав помилки, навіть результативні помилки.

В його віці вже величезне досягнення грати на такому турнірі, проте ж не ідеально він зіграв.

7 - 9 місця. Олександр Зінченко

Статистика: 5 матчів, 480 хвилин, 1 гол, 1 результативна передача.

Оцінка: 7 балів.

Зінченко перед стартом Євро був тією зіркою, навколо якої мала будуватися команда. Судячи з того, що Зінченко один з небагатьох гравців, хто відіграв усі матчі без замін, Шевченко теж так вважав, хоча далеко не всі ці хвилини він відіграв ідеально.

Насправді, впродовж турніру Зінченко перетворювався з гравця Ман Сіті на футболіста збірної України. В перших поєдинках він нібито використовував свій статус чемпіона Англії, фіналіста Ліги чемпіонів та того, хто працює з самим Пепом Гвардьолою, а вже після Австрії стало зрозуміло, що для досягнення якихось успіхів йому потрібно замовкнути та працювати на рівні з футболістами заштатних Динамо та Шахтаря.

Читайте также Всі ми - Зінченко. Чому українець такий важливий для Гвардьоли Всі ми - Зінченко. Чому українець такий важливий для Гвардьоли

Зінченко не став лідером команди, хоча саме в статусі капітана він зробив гольову передачу на Довбика в грі з Швецією, але він працював в повну силу. Інша справа, що його "повна сила" виявилася дещо гіршою, ніж очікували вболівальники, експерти та й сам Зінченко.

7 - 9 місця. Сергій Кривцов

Статистика: 2 матчі, 155 хвилин.

Оцінка: 7 балів

Допоки Україна грала з чотирма захисниками, Кривцов на поле взагалі не виходив. В плей-офф команда перейшла на п'ять захисників якраз завдяки появі на полі цього футболіста.

Кривцов сильно відіграв поєдинок проти Швеції. Він вигравав боротьбу, страхував партнерів та чітко виконував усі дії. Якби цей матч був єдиним для Кривцова, то він би отримав нагороду "Довбик турніру".

Проте на нещастя для Кривцова надалі був матч проти Англії. Вже на перших хвилинах він примудрився випустити із поля зору Гаррі Кейна, після чого Україна опинилися позаду раз та назавжди.

Читайте также Харри Кейн уходит из Тоттенхэма. Есть пять вариантов Харри Кейн уходит из Тоттенхэма. Есть пять вариантов

Потім Кривцову не пощастило отримати травму. Через його відсутність в другому таймі Англія забила декілька м'ячів головою. Принаймні так сказав Шевченко та деякі гравці команди.

Матч зі Швецію був сильним, до того Кривцов не грав, але його запам'ятають за тим моментом проти Англії.

6 місце. Олександр Караваєв

Статистика: 5 матчів, 480 хвилин.

Оцінка: 8 балів.

У кого не було проблем з фізичними кондиціями впродовж турніру, то це у Караваєва. Він не зупинявся від першої хвилини Нідерландів до останньої хвилини Англії.

А як щодо ефективності?

Це вже зовсім інша розмова.

В бажанні Караваєву ніколи не відмовити, та й трохи кращий він був від багатьох інших захисників, чиї індивідуальні помилки призводили до пропущених м'ячів.

Сформулювати варто так: краще він навряд чи зумів би.

4 - 5 місця. Микола Матвієнко

Статистика: 5 матчів, 480 хвилин.

Оцінка: 9 балів.

Запам'ятовується завжди останнє. Матвієнко провів сильний турнір за багатьма показниками як, наприклад, гра в пас, перехоплення, єдиноборства в захисті та чіткість в діях. Проте в останньому матчі англійці забили два м'ячі, використавши слабкі сторони в грі Матвієнка.

І якби він останній матч провів як увесь турнір, то певне отримав би найвищу оцінку серед усіх українців, але завалити екзамен Кейном було дуже неприємно.

Читайте также Сколько сборная Украины заработала на Евро-2020, добравшись до четвертьфинала Сколько сборная Украины заработала на Евро-2020, добравшись до четвертьфинала

Зрештою, Матвієнко все одно справив гарне враження.

4 - 5 місця. Микола Шапаренко

Статистика: 4 матчі, 323 хвилини.

Оцінка: 9 балів.

Навряд чи за ідеальних умов Шапаренко отримав би багато ігрової практики. Якби були здоровими та в найкращій формі Зінченко та Малиновський, якби не отримав травму Коваленко, то Шапаренко певне зіграв би менше хвилин.

Шанс у Шапаренка виник ще й через травму Зубкова, не готовність Циганкова та провал Марлоса.

Проте цей турнір молодий гравець провів настільки впевнено, що можна було й забути про усі умови, які призвели до цього шансу. Зрештою, одна справа отримати шанс, а зовсім інша - скористатися ним. У Шапаренка вийшло на повну.

І коли навіть перед Швецією з'явилася інформація, що Малиновський може не зіграти, мало хто змарнів від цього, адже Шапаренко виглядав не гірше за Малиновського.

2 - 3 місця. Роман Яремчук

Статистика: 5 матчів, 431 хвилина, 2 голи, 1 результативна передача.

Оцінка: 10 балів.

Матч проти Швеції відправив на задній план Яремчука, адже головними героями стали Артем Бєсєдін та Артем Довбик. Проте саме Яремчук був основним форвардом команди впродовж усього турніру.

Багато розмов було про цих двох, а також про Владислава Кулача, якого просто необхідно було брати на чемпіонат за думкою багатьох. Але все одно Яремчук - основний форвард команди. Й навряд чи до нього взагалі можуть бути якісь претензії.

Яремчук був насправді тим форвардом, який потрібен був команді в цей момент. Коли в нього були ще фізичні сили, він забивав голи, потім почав більше працювати на команду, а наприкінці вже просто якомога більше бігав та старався.

Для Яремчука цей турнір був можливістю показати себе перед потенційними покупцями, адже він, на відміну від решти футболістів, дійсно хоче змінити клуб в трансферне вікно. Яремчук не має слави Левандовського чи Кейна, проте на нього точно звернули увагу.

2 - 3 місця. Георгій Бущан

Статистика: 5 матчів, 480 хвилин, 10 пропущених м'ячів.

Оцінка: 10 балів.

Незважаючи на те, що збірна України на даний момент команда, яка найбільше голів на турнірі пропустила та пропускала в кожному матчі, навряд чи Андрій Шевченко хоч раз пожалкував, що довірив місце в старті Бущанові.

Рік тому, якби Євро проходив у встановлені сроки, то Бущан міг би навіть до заявки не потрапити, але тепер він став основним голкіпером, випередивши ветерана Андрія Пятова та молодих талантів Анатолія Трубіна та Андрія Луніна.

Бущан рятував команду, в кожному з матчів робив хоч один пам'ятний сейв.

У деякій мірі просунутій статистиці є такий показник Goals Prevented (голи, яким вдалося запобігти). Так ось Бущан має тут показник -1.71. Себто, він пропустив на ось стільки голів більше, ніж мав. Це третій показник знизу. Гірша ситуація тільки у Мануеля Нойера з Німеччини та Домініка Ліваковича з Хорватії.

Але при цьому Бущан дійсно був одним з найкращих гравців команди на турнірі.

1 місце. Андрій Ярмоленко

Статистика: 5 матчів, 446 хвилин, 2 голи, 2 результативних передачі.

Оцінка: 11 балів.

Ярмоленко підійшов до цього турніру злим та мотивованим. Він сам говорив про невдоволення тим, що його списали. Та й це Євро було не першим для Ярмоленка, й попередні виступи успішними не назвеш.

Він був одночасно й найкращим гравцем команди, й її лідером. Часто це бувають різні футболісти, але Ярмоленко увібрав в собі усі ці функції. Бажання, старання, характеру та навіть ефективності в діях вистачало, проте заважали Ярмоленкові бути стабільним фізичні кондиції.

В другій половині кожного матчу капітану збірної України було важко бігати та дихати. Він забивав, робив результативні передачі та створював небезпеку до тих пір, поки фізично міг це робити. Наприкінці турніру сили взагалі залишили Ярмоленка.

Проте після цього Євро він точно може без огиди дивитися в дзеркало, що було, за словами самого Ярмоли, п'ять років тому.

Особлива відзнака - Герой нації. Артем Довбик

Статистика: 1 матч, 15 хвилин, 1 гол.

Оцінка: герой нації.

Читайте также Люндовский: «Динамо просматривало Довбика в составе Колоса» Люндовский: «Динамо просматривало Довбика в составе Колоса»

Насправді, він забив цей гол, який змінив історію футбольної України. І це гарний сюжет. Але навряд чи більше часу для Довбика на цьому турнірі до чогось призвело б.

Гравці, які не награли на оцінку

Тарас Степаненко

Статистика: 2 матчі, 185 хвилин.

Оцінка: б/о.

Якщо вже ми оцінюємо за шкільною системою, то Степаненко був тим учнем, який рідко приходить до школи. Він розумний та коли з'являється, то завжди правильно відповідає. Але ці енки не подобаються вчителям.

Степаненко зіграв тільки в двох матчах з Північною Македонією та Швецією. Лише в цих поєдинках Україна не програвала. Це не може бути збігом. Степаненко допомагає створювати контроль над грою, робить багато правильних дій та підказує партнерам, що потрібно робити.

Особливо важливою була його поява зі Швецією, де потрібен був поводир в центрі поля. Фізично він був готовий на два матчі з п'яти, та й те не на повні. І зважаючи на загальний підсумок, можна шкодувати, що більше Степаненко не зіграв.

Читайте также Украина - Англия: цифровой анализ матча Украина - Англия: цифровой анализ матча

Могло б бути веселіше. А якщо говорити коректніше, то не настільки весело могло б бути суперникам збірної України.

Без оцінки, тому що Степаненко занадто мало відіграв, зважаючи на його потрібність.

Євген Макаренко

Статистика: 2 матчі, 51 хвилина.

Оцінка: б/о

Макаренка чекали на полі увесь турнір, але кожного разу виходив Сидорчук. Євген непогано відіграв свої хвилини проти Швеції, але там була зручна гра для нього, коли суперник вже сидів на власній половині поля та відбивався.

Хоча найперше запитання до Шевченка щодо складу має бути саме таким: чому мало грав Макаренко?

Віктор Циганков

Статистика: 4 матчі, 139 хвилин.

Оцінка: б/о

У чотирьох матчах взяв участь Циганков, проте навіть у порівнянні з тим же Макаренком жодного разу не було враження, що йому потрібно більше шансів. Навпаки, ситуація схожа з тією, що була у Малиновського: якби йому нормальні кондиції.

Циганков в його стані на Євро підходив лише для ролі резервіста, який теоретично може хіба що після виходу з лави запасних принести користь.

Фактично кожного разу він епізодично демонстрував свій потенціал, але швидко зупинявся та й усе. Тому навіть на оцінку не заробив. У випадку, коли хтось двічі вийшов на заміну, то це нормально, а з чотирма матчами Циганкова це швидше критичні стріли, ніж просто констатація факта.

Артем Бєсєдін

Статистика: 3 матчі, 36 хвилин.

Оцінка: б/0

Епічний герой турніру для України. Хто ще не жартував про те, що Бєсєдін зробив найбільше що міг в грі з Швецією?

Звісно, на повну оцінку він не напрацював.

Олександр Зубков

Статистика: 1 матч, 13 хвилин.

Оцінка: б/о

Ще одна епічна історія цього турніру для України. Футболіст, який мав бути основним та зробити великий крок в кар'єрі, отримав травму вже на 13-й хвилині першого матчу, зламавши усі плани тренерському штабу.

Напишите первый комментарий

Комментировать могут только зарегистрированные пользователи.