З прицілом на ЧС-2022. Що буде з топовими збірними після Євро-2020

Игорь Бойко
Игорь Бойко
Просмотров 34224
Комментариев 0
З прицілом на ЧС-2022. Що буде з топовими збірними після Євро-2020

Ігор Бойко, коментатор каналу Setanta Sports Ukraine, розмірковує над майбутнім єврпейських збірних, та над тим, якими вони підійдуть до ЧС-2022.

Чемпіонат Європи залишився в минулому, а тепер настає момент думати про майбутнє.

Досить скоро вже наступний чемпіонат Європи - через три роки. Але ще швидше, а саме за півтора роки відбудеться чемпіонат світу в Катарі.

В цьому матеріалі спроба передбачити, якими будуть головні команди Європи на цих турнірах, у кого світле майбутнє, а кому краще туди не дивитися.

Італія: проблема вікових Бонуччі та К'єлліні

Чемпіон Європи збірна Італії є чудовим прикладом того, що не варто занадто критично оцінювати сьогодення в розрізі майбутнього.

Скуадра Адзурра не зіграла на чемпіонаті світу 2018 року. Той факт, що на мундіаль команда не потрапила, призвів до переосмислення ситуації та створення нової команди з іншими цінностями та думками.

Італія може бути прикладом для багатьох тих, хто провалився на цьому турнірі, що вже на наступному турнірі можна виступити інакше. Чи хоча б через деяку кількість років.

Читайте также Герої, невдахи та розчарування. 10 головних моментів Євро-2020 Герої, невдахи та розчарування. 10 головних моментів Євро-2020

А що сама Італія? Вік - важлива проблема цієї команди, особливо це стосується центральних захисників, парі Бонуччі - К’єлліні на двох 70 років. Їх резервісти теж не надто молоді, але в цьому випадку пара центрбеків виступає єдиним цілим, фундаментом команди, а тому його втрата призведе до побудови нового будинку.

До наступного Євро ця команда навряд чи доживе, якщо говорити про увесь склад та кістяк, де окрім центрбеків до ветеранів можна записувати 30-річних Жоржиньйо, Іммобіле, Інсіньє. Але чемпіонат світу ще можна витягнути, якщо Бонуччі та К’єлліні банально доживуть.

Проте в будь-якому разі для цієї Італії Євро був метою, й вона її виконала.

Англія: наймолодший склад стане досвідченішим. Та чи кращим?

Ледь не першим моментом, який відзначали експерти після поразки Англії у фіналі, коли вже емоції трохи притихли, було те, що у Гарета Саутгейта шалено молода команда.

Читайте также Символическая сборная Евро-2020 от Кирилла Крыжановского Символическая сборная Евро-2020 от Кирилла Крыжановского

Англійці були наймолодшими на цьому турнірі. Лише троє футболістів мають вік більше за 30 років, а більшість футболістів основи просто зелена молодь. Звичайно, цій команді пророкують велике майбутнє та успіхи в найближчих турнірах.

З одного боку про це логічно говорити, а з іншого те, що через півтора та через три роки ці футболісти стануть старшими не гарантує того, що вони стануть кращими, а команда сильнішою.

Свого останнього слова ця команда точно не сказала, проте, можливо, найгучніше вже точно було. Вихід до фіналу Євро - це велике досягнення, яке важко буде повторити чи перевершити.

Хоча через півтора року в Катарі у Англії може бути той же склад, де досвідчені гравці ще не будуть ветеранами (Кейн, Стерлінг, Магуайр, Стоунз, навіть 30-літки Вокер, Гендерсон та Тріпп’єр), а молодь в обличчі Райса, Маунта, Фодена, Сака, Санчо та решти набереться досвіду.

Читайте также Символическая сборная Евро-2020 от Юрия Шевченко Символическая сборная Евро-2020 от Юрия Шевченко

Англію легко називати фаворитом наступних великих турнірів, але навіть на цьому Євро ці гравці не сказати, щоб реалізували свій потенціал.

Іспанія: непередбачуваний Луїс Енріке

Луїс Енріке здивував своїм вибором складу на цей Євро настільки, що важко передбачати його дії у наступні роки. Очевидно, він вибирав футболістів, яких вважав сильнішими та потрібнішими йому на даний момент.

Читайте также Символическая сборная Евро-2020 от Валерия Пригорницкого Символическая сборная Евро-2020 от Валерия Пригорницкого

Найкращий молодий гравець турніру Педрі - це той, хто не дає можливості сумніватися в майбутньому цієї команди. Окрім нього у Іспанії ще вистачало футболістів, які презентували себе на цьому турнірі у якості майбутніх зірок: Дані Ольмо, Ерік Гарсія, Ферран Торрес.

З шалених ветеранів у Іспанії хіба лише Бускетс, але з часом його має замінити Родрі.

Якщо говорити про потенціал цієї збірної, то її кожного разу будуть порівнювати з тією, що виграла три великих турніри поспіль (Євро-2008, ЧС-2010, Євро-2012). Нехай всі чудово розуміють, що то було особливе явище, яке ніколи не повториться, але підсвідомо рівняють.

Читайте также Символическая сборная Евро-2020 от Игоря Бойко Символическая сборная Евро-2020 от Игоря Бойко

Іспанія точно не буде такою, але все одно має все, щоб бути сильною.

Бельгія: «золоте покоління» майже все

Команда із золотим поколінням, яке мало нарешті дозріти до великих звершень. Перший номер в рейтингу ФІФА, зрештою.

У Бельгії є й сильні молоді футболісти, зокрема, Тілеманс чи зовсім юний Докю, який вразив в грі з Італією. Проте до золотого покоління входять старші футболісти. І якщо ще зараз можна говорити старші, то на наступному турнірі вони точно будуть старі.

Читайте также Символическая сборная Евро-2020 от Артема Франкова Символическая сборная Евро-2020 от Артема Франкова

Усім центральним захисникам вже за 30, центральним хавбекам теж, Едену Азару та Кевіну Де Брейне за 30. Із представників золотого покоління не дісталися цієї позначки тільки Тібо Куртуа та Ромелу Лукаку. Проте ще один турнір - і все.

Збірна Бельгія має один невеличкий шанс щось здобути цим своїм неймовірним набором виконавців, але найкращий момент був саме на Євро-2020. І цей шанс використати не вдалося.

Франція: повернення на чолі з Мбаппе

Чемпіони світу зупинилися ще на стадії ⅛ фінала, програвши Швейцарії. Якщо німці та португальці, про яких мова піде нижче хоча б Англії та Бельгії програли, то французи отримали відкоша, будучи великим фаворитом.

Дід’є Дешам вибудував цю команду на ЧС-2018, а тепер намагався лишень зберегти та підсилити зірками на кшталт Каріма Бензема.

Здобути ще один трофей не вдалося, а тому Дешам може подумати про свіжу кров та загалом оновлення команди. У нього неймовірний вибір виконавців, точно найкращий в Європі, але Дешам робить ставку на команду та своїх гравців.

Читайте также Символічна збірна Євро-2020 від Роберто Моралеса Символічна збірна Євро-2020 від Роберто Моралеса

Кістяк у нього є, деякі з гравців вже не молоді, проте з Мбаппе у якості не лише теперішньої, але й майбутньої зірки Франція повинна розраховувати на великі досягнення в майбутньому.

До наступного Євро чи хтозна, але до чемпіонату світу точно мають дожити Варан, Погба, Канте, Грізманн та навіть капітан Льоріс. А це вже дуже сильний склад.

Франція осоромилася на цьому турнірі, але вона точно має першою повернутися за інших невдах.

Німеччина: Флік займеться побудовою нової команди

Йоахім Льов багато чого здобув зі збірною Німеччини, але здається, що він пересидів в цій команді. Євро-2020 став жахливою прощальною піснею: одна перемога в групі, а потім виліт від Англії в першому раунді плей-офф.

Збірна Німеччини переповнена ветеранами, деяких з них Льов вже не викликав, а потім повернув до команди. Нойер, Мюллер, Кроос, Хуммельс - це більше минуле збірної. Новий тренер команди Гансі Флік повинен думати перш за все про майбутнє.

Читайте также Символічна збірна Євро-2020 від Артура Валерка Символічна збірна Євро-2020 від Артура Валерка

У Німеччини традиційно багато футболістів, навколо яких можна побудувати нову сильну команду: Кімміх, Рюдігер, Вернер, Гаверц, Гнабрі, Зюле, Горецка, Гозенс - серед цих гравців є й молодь, але всі вони гравці досвідчені та з багатьма трофеями.

І якщо вдасться закрити проблемні позиції менш обдарованими виконавцями та створити колектив, то німці разом з французами повернуться до еліти відразу.

Португалія: ще більші перспективи без Роналду. Питання - в реалізації

Кріштіану Роналду - головна зірка в історії португальського футболу. Проте зараз він лише заважає Португалії творити нову історію.

За п’ять років після перемоги на Євро у Португалії з’явилося багато нових сильних гравців, які ніколи не досягнуть рівня та статусу Роналду, проте можуть бути кістяком та лідерами нової команди. Але з ним на полі потрібно підлаштовуватися. Цього не вміє робити, зокрема, тренер Фернанду Сантуш, який привів команду до чемпіонства в 2016-му, але тепер потрібен новий наставник з іншими ідеями.

Читайте также Яремчук точно піде, а Ярмоленко залишиться. Як змінилися трансферні перспективи гравців збірної України після Євро-2020 Яремчук точно піде, а Ярмоленко залишиться. Як змінилися трансферні перспективи гравців збірної України після Євро-2020

Бруну Фернандеш, Бернарду Сілва, Рубен Діаш, Діогу Жота, Андре Сілва, Жуан Канселу, Педру Нету, Жуан Фелікс, Жуан Палінья, Рубен Невеш - це футболісти, з яких можна зібрати неймовірну команду.

У Португалії було золоте покоління часів Фігу та Руя Кошти, був тривалий період імені Роналду з успіхом на Євро, але це нове покоління має ще більші перспективи. Й тепер важливий момент його реалізації.

І якщо немає сумнівів, що німці та французи швидко повернуться на вершину, то Португалія може застрягти в своєму невизначеному статусі.

Нідерланди: ван Гаал здатен зібрати сильну команду

Якщо вибирати команду, якій найбільше не пощастило через перенесення Євро на рік, то це збірна Нідерландів. Рональд Куман створив чудову команду, але замість того, щоб вести її до успіхів на чемпіонаті Європи влітку 2020-го він перейшов до Барселони.

А Франк де Бур передбачувано провалився, не зумівши пройти в плей-офф Чехію.

Читайте также Чи варто Андрію Шевченку залишатися в збірній? Чи варто Андрію Шевченку залишатися в збірній?

Новим тренером Нідерландів знову стане Луї ван Гаал, який мав успіхи. Не сказати, що йому дісталося мегаталановите покоління, але у Нідерландів є футболісти, навколо яких можна будувати успішну команду. Зрештою, Куман це робив.

Молоді зірки де Лігт та де Йонг, досвідчені ван Дейк та Вейналдум, Депай та ван де Бек, молоді Гравенберх та Мален.

Ван Гаал цілком здатен зібрати сильну команду.

Інші команди

Навряд чи одноразовим успіх на цьому турнірі був для Данії, яка має всі передумови, аби ще декілька турнірів триматися на високому рівні. Там перманентно проходить зміна поколінь та є свій шарм в грі.

Щось схоже можна сказати й про Швейцарію, яка відзначається стабільністю на відміну від більшості середняків європейського футболу.

А ось від кого не варто чекати великих успіхів найближчим часом, то це від Хорватії. Золотий склад цієї команди зразка 2018 року постарів, а нових модрічів на горизонті немає.

Україна: утримати Ярмоленка і Степаненка та шукати нових лідерів

Якщо говорити коротко, то кістяк у збірної України міцний, й лише декілька футболістів мають залишити команду найближчим часом через вік.

Але проблема в тому, що й Андрій Ярмоленко, й Тарас Степаненко, й Андрій Пятов справжні лідери команди. Й до того часу як вони підуть, в команді мають з’явитися нові футболісти, які будуть своїм характером та індивідуальними якостями тримати команду на потрібному рівні.

Ярмоленка та Степаненка буде замінити вкрай важко, а тому потрібно якомога довше продовжити їх перебування в збірній. А для цього потрібно виходити на чемпіонат світу. Відбір до якого вже триває, й на нього не тільки Україні, а усім збірним потрібно швидко перемикатися.

Напишите первый комментарий

Комментировать могут только зарегистрированные пользователи.