Рейтинг команд УПЛ в міжсезоння: Колос та Інгулець серед лідерів, Динамо та Зоря - внизу

fanday
fanday
Просмотров 116850
Комментариев 0
Рейтинг команд УПЛ в міжсезоння: Колос та Інгулець серед лідерів, Динамо та Зоря - внизу

Редакція FanDay.net зібрала до купи всю інформацію по клубам УПЛ: трансфери, фінансовий стан, чутки – і на цій основі вивела рейтинг клубів у підготовчий період, щоб розуміти, хто в якому стані підходить до старту нового чемпіонату.

Шахтар. Оцінка міжсезоння - 10 з 10

- Прийшли: Де Дзербі, Марлон (обидва – Сасуоло Італія), Педріньо (Бенфіка), Траоре (Аякс), Конопля (Десна), Бондаренко, Сікан (всі – ФК Маріуполь).

- Пішли: Каштру, Хочолава (ФК Копенгаген Данія), Турбаєвський, Хромей, Микитишин, В'юнник (всі – (обидва – ФК Маріуполь), Єрмаков (ФК Олександрія).

Гірники змінили тренера, відповідно варто очікувати й змін в концепції гри, її побудові. Що очікує команду в цьому контексті – ви можете прочитати ось в цьому матеріалі.

Читайте также Шахтер Де Дзерби. Возможные варианты построения команды Шахтер Де Дзерби. Возможные варианты построения команды

Цілком прогнозовано, після підписання Марлона команду залишив центрбек Хочолава, який і без Марлона не був основним, а з його появою шансів на це стало ще менше. Загалом всі троє новачків Шахтаря - чітко під основу. Але якщо Педріньо, очевидно буде гравцем ротації в середній лінії, принаймні на період адаптації, то Траоре вже зараз треба приміряти на себе роль основного форварда - віковий Мораес вже не здатен давати потрібний результат і відновлюватиметься ще після тяжкої травми. На підстраховку повернули з Маріуполя і чемпіона світу серед юнаків Сікана.

Фінансовий стан: загалом фінансовий стан у гірників завжди на топовому рівні, але у футболі міжнародного класу він проявляється тоді, коли ти когось купуєш. Інакше - сенсу в тому, що в тебе багато грошей, по суті, немає, адже те, що гірники можуть собі дозволити збори буде-де та інші зручності, ми й так знаємо.

Що ж, цього літа Ахметов вирішив вкластися не тільки в нового тренера, а й у гравців під його концепцію, тож, очевидно, захоче, побачити віддачу вже наприкінці літа, потрапивши до групового етапу Ліги чемпіонів.

Колос. Оцінка міжсезоння: 8 з 10

- Прийшли: Маханьков (Полісся), Павловець (Ростов Росія), Саків, Нурієв (обидва – Минай), Сітчінава (Інгулець Д1), Дієго Сантос (Вітебськ Білорусь).

- Пішли: Кучерук, Смирний, Ісаєнко (всі – Чорноморець), Зозуля (ПФК Львів), Оріховський (Рух), Антюх (Динамо), Кравченко (СК Дніпро-1), Хльобас.

Ковалівський клуб проторив шлях у єврокубки й має намір і надалі кваліфікуватися в міжнародні клубні турніри. Звідси – особливі очікування від їхньої трансферної кампанії, проте треба знати Колос і Костишина, щоб розуміти – вони не будуть кидатися з крайнощів у крайнощі. 

Так, втрат Колос не уникнув – причому говоримо не тільки про Антюха (замінити на фланзі його є ким, та й в Динамо ще треба потрапити), а про Оріховського – розумного, креативного півзахисника з чудовим ударом. Зозулю, якого віддали в Львів, вже не розглядали під основу – за кілька років він багато віддав клубу й продовжить грати в тренера, з яким працював ще в ФК Полтава. А Хльобас за шість матчів минулого чемпіонату не забив жодного голу, так що це не втрата, а розвантаження заявки. 

Запросивши Сітчінаву, Колос зробив заявку на суттєве посилення атаки. Однозначним посиленням може стати збірник Азербайджану Нурієв – коли перейде в команду, за чутками, дочекавшись закінчення контракту з Минаєм (тут впевнено не коментуємо). Маханьков, який провів хороший сезон за Полісся, стане ще одним воротарем динамівської школи. Чутки тепер регулярно відправляють у Колос і кількох білоруських легіонерів (в підсумку підписали захисника Павловця) та загалом гравців із тамтешнього чемпіонату. Білоруський вектор підтвердив і бразилець Дієго Сантос – його пригляділи в Вітебську.

Читайте также Переводя с белорусского. Символическая сборная Высшей лиги, что не затерялась бы в УПЛ Переводя с белорусского. Символическая сборная Высшей лиги, что не затерялась бы в УПЛ

Хоча селекція ще не завершена, вже зараз можна сказати, що Колос не стане слабкішим, а місцями навіть підсилиться. 

Фінансовий стан: Колос відпрацював збір у Полтаві та продовжив роботу в пристоличній Бучі. Зберіг лідерів і зумів домовитися про співпрацю з доволі статусними, за мірками УПЛ, гравцями. Тож відпрацював у штатному режимі. 

Інгулець. Оцінка міжсезоння: 7 з 10

- Прийшли: Чогадзе (Олімпік), Сітало (Олександрія), Полегенько (Десна), Опанасенко (Ворскла), Головкін (Кристал), В. Шарай (Альянс), Мельничук, Поспєлов (обидва – Чорноморець), Гальчук (Маріуполь).

- Пішли: Балан (Кривбас), Синьогуб (вільний агент), Кринський (вільний агент), Васін (Кривбас), Щедрий (Кривбас), Білоцерківець (Металург Запоріжжя), Шевцов (Десна), Мкомола (Ворскла), Січінава (Колос), Кринський, Кучеренко, Семенко, Синьогуб, може піти Коробенко.

Клуб з Петрового одним з перших почав активну роботу на трансферному ринку. Принаймні, ще у травні Інгулець оголосив про підписання Темура Чогадзе, Артема Сітала, Павла Полегенька та Євгена Опанасенка. Згодом ця солідна компанія поповнилася одним з лідерів першолігового Альянсу Владиславом Шараєм, а нещодавно було оголошено про трансфери основного захисника Чорноморця Дмитра Поспєлова та кіпера Євгена Гальчука, який майже 10 років віддав Маріуполю.

Читайте также Ника Сичинава: «... а потом услышал, как Янаков прокричал «Стреляй!» Ника Сичинава: «... а потом услышал, как Янаков прокричал «Стреляй!»

Втрат у Інгульця вдвічі менше. Головні з них - переїзд у Ковалівку Ніки Січінави та другого за кількістю ігрового часу Дениса Балана в Кивбас. Володимира Кринського у воротах повинен замінити Гальчук. А Балана ймовірно - Полегенько. Що стосується Васіна, Щедрого та Синьогуба, то кожен з них був, скоріше, гравцем ротації. Хоча останні двоє залишили помітний слід в історії клубу.

Читайте также Денис Балан: «В половине команд Премьер-лиги условия хуже, чем в Кривбассе с Металлистом» Денис Балан: «В половине команд Премьер-лиги условия хуже, чем в Кривбассе с Металлистом»

Фінансовий стан: Перший збір команда Сергія Лавриненка провела на власній базі у Володимирівці, проте другий етап підготовки проходить у Болгарії. Інгулець таким чином не просто змінив обстановку, а й отримав можливість займатися у зручних умовах з непоганим підбором спаринг-партнерів. Жодного натяку на фінансову нестабільність у клубі немає. Після першого адаптаційного сезону в УПЛ від команди чекають ще кращих результатів. У всякому разі, передумов для цього достатньо: міцний кістяк, хороші трансфери, непогана фінансова ситуація. 

Верес. Оцінка міжсезоння: 7 з 10

- Прийшли: Кльоц (Сабах, Азербайджан), Кичак, Є. Пасіч (обидва – Олімпік), Гечев (Сфинтул Георге Молдова), С. Шестаков (Дьошдьор, Угорщина).

- Пішли: Поворознюк 

Команда, яка підвищується у класі завжди постає перед вибором: зберегти кістяк і дати шанс тим, хто завоював місце в еліті або ж суттєво розбавити склад новачками. Рівняни обрали перший варіант і такий крок виглядає обґрунтовано та логічно. Клуб перепідписав контракти з більшістю своїх футболістів і готовий до штурму нових вершин.

Читайте также «Якщо хотів щось сказати, то мене не зупиняла жодна камера». Вірт про зйомки Поворознюка, помилки Гегедоша і новачків Вереса «Якщо хотів щось сказати, то мене не зупиняла жодна камера». Вірт про зйомки Поворознюка, помилки Гегедоша і новачків Вереса

Влітку Верес зміцнив воротарську позицію Артемом Кичаком. Зрештою, наявні голкіпери Когут, Бабійчук та Ющишин у минулому сезоні виглядали переконливо. Також Верес повернув до рідного Рівного Дмитра Кльоца, який має ідеально влитися у колектив. Ще одна фішка «червоно-чорних» - братерські трансфери. До Геннадія Пасіча та Михайла Шестакова у червні приєдналися рідні брати Євген та Сергій. Першим діючим збірником, підписаним у новітній історії Вересом, став молдаванин Гечев.

Офіційно Верес не прощався із жодним виконавцем, якщо не брати до уваги блогера Дмитра Поворознюка.

Фінансовий стан: На даний момент відомо про два етапи підготовки. Перший з них Верес провів у Рівному, другий - триває у Львові. Клуб поступово розвивається і це, здається, той випадок, коли апетит приходить під час їжі. Амбіції та бажання президента Івана Надєїна - не просто закріпитися в УПЛ. Звичайно, мова йде не про дебютний сезон, однак у майбутньому Верес може стати цілком боєздатним учасником Прем'єр-ліги. 

Металіст 1925. Оцінка міжсезоння: 7 з 10

- Прийшли: Шеліхов (ВПК-Агро), Єрмаков (Десна), Квакич (Капфенберг Австрія), Задерака (Арарат Вірменія), Еногела (Буковина), Протасов (Волинь), Русин (Рух), Фабіньо (Вентспілс Латвія), Русин (Рух), може прийти Ременюк (Кривбас).

- Пішли: Пец (ФК Вовчанськ), Цвіренко (Гірник-Спорт), Кольцов (СКА-Хабаровськ Росія), Ндукве (ФК Краматорськ), М.Стороженко, Дьяков, Дехтяренко, Холод, Ямполь.

Під час минулого сезону в клуб зайшли додаткові інвестиції, оновився менеджмент, з’явилася можливість запрошувати гравців із досвідом – для посилення тут і зараз. Ще в Першій лізі харків’яни задіяли таких добре відомих новачків, як захисник Ткачук (Ворскла, Зоря, клуби Казахстану), півзахисники Голодюк (Карпати, клуби Угорщини) та Габелок (дубль Шахтаря, Ворскла, закордонні клуби), нападник Пономар (Олександрія, також повернувся з-за кордону). Все це посприяло здійсненню мрії місцевих фанів – повернення в УПЛ. 

От тільки вихід із третього місця натякав, що для швидшої адаптації на новому рівні потрібне посилення. Хоча команда під керівництвом Кривенцова старається не «засвічувати» свій трансферний вектор, уже зараз відомо, що посиляться практично всі лінії. Запросили з ВПК-Агро воротаря Шеліхова, який колись був у складі Дніпра – віце-чемпіона Ліги Європи, добре відомого за виступами в Олександрії Задераку, його давнього одноклубника Протасова, який минулий сезон провів у Волині, а також Русина з Руху, за плечима якого школа Шахтаря. У захист зуміли запросити навіть легіонера – Квакич вважався дійсно перспективним у австрійському Капфенберзі. 

Харків’яни, за наявними даними, проводять помірковану селекцію, беручи тільки тих гравців, на яких покладають сподівання якісного посилення. Щодо втрат, то клуб влітку попрощався з низкою своїх старожилів. Якщо більшість серед них – молоді місцеві футболісти, то півзахисники Кольцов і Ямполь були лідерами середньої лінії – перший в якості опорника, другий – інсайда чи вінгера. Щодо Ямполя, більшу частину сезону колишній півзахисник донецького Шахтаря та мінського Динамо пропустив через травму. А от Кольцов перейшов у російський СКА-Хабаровськ. 

Загалом, літнє посилення наразі можна оцінити в плюс, от тільки не здивує, якщо до наявних варіантів Металіст 1925 підпише ще одного чистого опорника хорошого класу та забивного форварда – адже залишок сезону пропустили головні надії в атаці (Дерек через травму, а Пономар – через вилучення).

Фінансовий стан: Збори харків’яни проведуть на місці, граючи спаринги з сусідніми клубами Першої та Другої ліг (серед суперників задекларували ФК Вовчанськ, СК Полтава, Кривбас, Альянс, СК Краматорськ). Ні про що тривожне «домашність» підготовки не свідчить – просто спосіб ефективніше використати коротке міжсезоння та проглянути новачків у легкій конкурентній атмосфері. Зі здобуттям нових інвестицій клуб не лише зберігає провідних футболістів, а й може собі дозволити статусне підсилення. 

Рух. Оцінка міжсезоння: 6 з 10

- Прийшли: Оріховський (Колос), Альваренга (Олімпік), Кузик (ПАС Яніна, Греція), Паньків (Олександрія).

- Пішли: Мисак (ФК Минай), Зец (Бенфіка Португалія), Копина (Олександрія), Р. Русин (Металіст 1925), Кухаревич (Труа, Франція), Абдохоліков (Енергетик-БДУ Білорусь), з.Ґліха, Сіґурдссон.

Президент львівського клубу Григорій Козловський настільки часто озвучує трансферні принципи Руху, що вони вже стали аксіомою. Жодних гучних імен і ставка на молодь - основні пріоритети роботи на ринку. Виняток був зроблений для Рагнара Сіґурдссона, чвертьфіналіста Євро-2016. Ісландець провів лише один тайм проти Десни, привіз гол і залишив Україну. Очевидно, після такого провалу схожих поповнень у львів'ян буде ще менше. 

Цього літа «жовто-чорні» повернули до рідного Львова двох гравців з досвідом: 36-річного голкіпера Юрія Паньківа та 26-річного півзахисника Ореста Кузика. Крім того, перепідписали контракти з клубом 32-річний капітан Ярослав Мартинюк і досвідчений Олександр Бандура (також Роман Гагун, запрошений з Першої ліги по ходу минулого сезону). Середню лінію посили Альваренга та Оріховський – обидва явно під основу. Саме поруч із такими гравцями талановита молодь має набиратися знань та вмінь. Власне, обдарованих талантів Руху не бракує. У минулому сезоні команди U-19 та U-21, сформовані на базі вихованців школи Карпат, фінішували відповідно четвертими та третіми у своїх лігах.

Головна втрата львів'ян - переїзд у Францію перспективного форварда Миколи Кухаревича. Для розвитку клубу та формування його іміджу це безумовний крок вперед. Проте позиція в атаці однозначно потребує підсилення, з яким, схоже, Рух не поспішає. Також оновлення потребують усі інші лінії, за виключенням воротарської. 

Фінансовий стан: Літні збори команда проводить на власній базі у Винниках. Футболісти мають усі необхідні умови для підготовки, відтак вирушати за кордон просто немає потреби. Фінансова ситуація у клубі є стабільною, однак «жовто-чорні» ощадливо та раціонально використовують власні ресурси. 

ФК Львів. Оцінка міжсезоння: 6 з 10

- Прийшли: Політило, Хамелюк (обидва – Олімпік), Зозуля (Колос).

- Пішли: Велвес (Зіра, Азербайджан), Казлаускас (Клінчени Румунія), п.Казлаускас (Академіка Румунія), Велвес, Філіпе (обидва – Зіра Азербайджан), Лобай (Карпати), Захарків (Жетису Казахстан).

Поки львів'яни не вражають трансферними новинами і частіше прощаються з футболістами, ніж поповнюють свої лави новими іменами. Якщо трансфер досвідченого Політила та молодого Хамелюка з Олімпіка, який розлітається на ходу, виглядає виважено та якісно, то перехід екс-захисника Колоса Зозулі (5 матчів у минулому сезоні), викликає запитання. 

Оренда Велвеса в Азербайджан не має суттєво вплинути на львів'ян - бразилець перебував в Україні протягом тривалого часу, однак не зумів навіть стати стабільним гравцем ротації. Схожа ситуація з литовським збірником Донатасом Казлаускасом. Він мав вдосталь ігрової практики, втім не відігравав ключову роль. Вихованці Карпат Іван Лобай та Юрій Захарків також з'являлися на полі періодично.

Головною силою Львова у новому сезоні може стати прихований фактор. Перші повноцінно збори з командою проведе Анатолій Безсмертний. Наставник галичан проявив себе у ролі ідеального пожежника. Проте новий сезон вимагатиме нових функцій, зокрема, побудови якісної команди без зайвого тиску. 

Фінансовий стан: Три етапи підготовки команда проведе в Україні: перші два - на базі у Брюховичах, третій - у Закарпатській області. На фоні фінансово нестабільних українських клубів ПФК Львів виглядає відносно міцно. Принаймні, вже давно у пресі не було чуток про фінансові негаразди. І це дозволяє зберігати спокій. 

ФК Олександрія. Оцінка міжсезоння: 6 з 10

- Прийшли: Єрмаков (Шахтар), Копина (Рух), Цуріков (Металіст), Демченко (Кремінь), Кожушко (Пюнік Вірменія), Андрейчук (Прикарпаття), Фомба (Кіндія Румунія), Гринь (Зоря), Спинелли (Дженоа Италия).

- Пішли: Паньків (Рух), Гордієнко (Кривбас), Лучкевич (СК Дніпро-1), Банада (Металіст), Сітало (Інгулець), Пашаєв, Гречишкін (Генчлербірлігі Туреччина), Бондаренко (Ворскла).

Коли Шаран відпрацював свою блискучу каденцію в Олександрії, він залишав клуб, який виводив із Першої ліги в УПЛ і єврокубки. Спершу чутки «сватали» на його місце когось із найбільш актуальних спеціалістів, натомість, керівництво клубу одночасно оголосило про призначення Юрія Гури (він свого часу очолював УкрАгроКом і працював у штабі, займаючись дублем) та звільнення декого з менеджменту (Яровий, наприклад, уже в Інгульці). 

Разом із тим клуб зазнав чимало втрат – до десяти гравців умовно основної обойми могли покинути команду цього літа. Дехто з них уже здійснив трансфер – як воротар Паньків, півзахисник Лучкевич чи форвард Сітало, а півзахисники Гордієнко та Банада навіть віддали перевагу клубам-новачкам Першої ліги (правда, ми ж розуміємо – ЯКІ це новачки).

Читайте также Євген Банада: «Металіст – це просто шалений проект. Тут велике майбутнє» Євген Банада: «Металіст – це просто шалений проект. Тут велике майбутнє»

Однак очікуваної катастрофи не сталося – на зборах команди помічені Мірошниченко, Дубра, Бабогло, Стецьков, Бухал, Калюжний і навіть найбільш статусні гравці команд – Ковалець, Третьяков, Шастал. Зважаючи на проблеми декого з конкурентів, ця команда навіть після втрати низки лідерів може «пошуміти».

Щоправда, новачки поки не відповідають колишньому рівню амбіцій селекції – серед запрошених під основу, здається, беруть універсала Руху Копину, а от нападник Кожушко (колись подавав надії в Дніпрі-1, Колосі та Чорноморці), півзахисник першолігового Кременя Демченко та ще кілька переглядових будуть конкурувати й доводити свій рівень. Від легіонера Фомби невідомо чого чекати, а Цуріков із Металіста позичений – його оренда закінчиться, імовірно, саме тоді, коли харків’яни підвищаться в УПЛ.

Фінансовий стан: Попри «апокаліптичні» чутки, клуб продовжує працювати, зберігає немалу кількість основних гравців, підписує новачків. Ясна річ, наразі команда виглядає послабіше, ніж у минулих сезонах, але, по-перше, ще є час на селекцію, а по-друге – це аж ніяк не втрати такого рівня, як ті, які є в деяких інших клубах ліги.

Ворскла. Оцінка міжсезоння: 6 з 10.

- Прийшли: Бондаренко (ФК Олександрія), Кушніренко (МФК Миколаїв), Тамм (Десна), Есеола (Кайрат Казахстан).

- Пішли: Опанасенко (Інгулець), Васін (Кривбас), Цитаішвілі (Чорноморець), Сапай, Ребенок (обидва → тренери Ворскли), можуть піти Кулач (Динамо), Альюн.

Побіжний огляд втрат і придбань може справити оманливе враження, проте, якщо ретельніше вивчити переходи в Ворсклі, ми побачимо, що слабкішою команда не стане. Опанасенко та Васін давно не проходили в основу команди, перший покинув її ще раніше, другий побував в оренді в Інгульці – їхні переходи лише підтвердження того, що сталося. Сапай і Ребенок завершили виступи й продовжили роботу в клубі в якості тренерів – це теж, вочевидь, вивірений зі всіх сторін крок. Цитаішвілі повернувся в Динамо – але через травму талант так і не встиг стати важливим для Ворскли гравцем. Навіть із Кулачем така можливість залишається імовірною – це підтвердив у ексклюзивному коментарі для FanDay топ-менеджер полтавського клубу Олег Лисак. Отже, найбільшою втратою для команди може стати захисник Альюн – його самовільне відбуття з розташування Ворскли загрожує судовими розборами.

Читайте также Олег Лисак: «Якщо Кулач захоче — може повернутися в Ворсклу» Олег Лисак: «Якщо Кулач захоче — може повернутися в Ворсклу»  

Проте що важливо розуміти – склад у Ворскли награний, Максимов викристалізував те, що хотів. Доповнивши захисника збірної Естонії Тамма з Десни та Бондаренка з Шахтаря, Юрій Вільйович може не думати про Альюна. Підписавши Есеолу з Кайрата, який до приходу Вагнера Лава був дуже в порядку в казахстанському чемпіонаті, Ворскла закрила питання по нападнику навіть у випадку, якщо не домовиться з Кулачем після перегляду в Динамо. А те, що за час роботи вдома й на Закарпатті команда відмовилася від, щонайменше, трьох потенційних новачків, свідчить, що тренерський штаб впевнений в нинішньому складі – його глибині, варіативності та таланті.

Фінансовий стан: На фоні зростання ціни на метал зростали й очікування від трансферної кампанії Ворскли – до певної міри, вони виправдалися. Нині видається, що перед нами вірний претендент на єврокубки, а в випадку, якщо добре вирішаться «підвішені» кадрові питання з Альюном і Кулачем, – то й на бронзові медалі. 

Дніпро-1. Оцінка міжсезоння: 6 з 10.

- Прийшли: Кожокару (Вііторул Румунія), Паст (Десна), Кравченко (Колос), Лучкевич (ФК Олександрія), Джурасек (Динамо Загреб Хорватія), Русин (Динамо).

- Пішли: Махарадзе (Полісся), Сарнавський, Вагнер (обидва – Кривбас), Сафронов (Десна), Цуріков (Металіст), Лукас Тейлор (ПАОК Греція), Булеца (Зоря), п.Вакулко (ФК Рига Латвія), Хобленко (Кривбас), Дуглас (Гіресунспор), може піти Дубінчак (Динамо).

Йовичевич очолив Дніпро-1 в розпал минулого сезону – фактично, не маючи часу для формування команди під себе. Тоді він оперативно підлатав опорну зону, а вже зараз взявся за всі лінії.

Що у нас вимальовується? Створили суттєву конкуренцію Юрчуку – замість Махарадзе та Вагнера, які перейшли в склади фаворитів Першої ліги, запрошені легіонер Кожокару та багаторічний воротар Чорноморця й Десни Паст. Принаймні, вибір у тренера воротарів буде великим. 

Читайте также Дуглас: «Днепр-1 предлагал контракт на тех же условиях, но Гиресунспор давал больше» Дуглас: «Днепр-1 предлагал контракт на тех же условиях, но Гиресунспор давал больше»

Одночасним відходом Тейлора та Цурікова ослаблена варіативність флангів – навіть такі дозаявки, як Лучкевич і Кравченко, не відмінить цього факту (тим більше, пішов і Сафронов – він якраз міг би зіграти праворуч у захисті як один із варіантів). Не можна виключати приходу ще одного фулбека-вінгбека. 

Цікава ситуація складається в середині поля – прихід Джурасека додасть конкуренції, адже вирішене питання з підписання Пихальонка на постійній основі (насправді – один із найбільш важливих моментів міжсезоння).

Читайте также Александр Пихаленок: «Ближе всего к первой команде Шахтера был при Каштру» Александр Пихаленок: «Ближе всего к первой команде Шахтера был при Каштру»

Складне, проте цікаве тренерське завдання Йовичевич буде виконувати в атаці. Йому належить розкрити, нарешті, весь потенціал Русина, який за весь час дорослої кар’єри, здається, лише в Зорі почував справжній бомбардирський тонус. Його оренда важлива з кількох обставин – адже відправлений «на стажування» в Норвегію Хобленко, а Довбик після голу шведам на Євро-2020/21 перебуває на радарах у закордонних клубів. 

Отже, відзначаємо, що тренерський штаб постарався зреагувати на всі основні виклики й наблизився до формування того складу, який буде спроможний повернути в Дніпро єврокубки.

Фінансовий стан: Дніпро-1 спокійно відпрацював вдома, уник втрати стилеутворюючих гравців і підписав кількох новачків під основу. Ніби все в штатному режимі, проте все ж викликає занепокоєння, що з Дугласом і Тейлором не змогли (не захотіли?) домовитися, а також не змогли закріпити за собою динамівців Дубінчака та Булецу – обидва, здається, будуть втратами для команди.

Динамо. Оцінка міжсезоння: 5 із 10

- Прийшли: Антюх (Колос), Шкурін (ЦСКА Росія); на перегляді – Коробенко (Інгулець), Кулач (Ворскла), Рамірес (Дунайська Стреда Словаччина), чутки – Ловрич (Гориця Хорватія).

- Пішли: Алібеков, Булеца (Зоря), Дуелунд (Неймеген Нідерланди), Кравченко, Русин (СК Дніпро-1), Соль (Ейбар Іспанія), Кучерук, Кузик, Скорко, Тлумак, Білошевський, Михайленко, Надольський, Смирний, Цитаішвілі, Ісаєнко (всі – Чорноморець)

Мало хто залишає команду-чемпіона, але й мало який володар титулу не посилюється перед майбутніми випробуваннями в Лізі чемпіонів. А от Динамо взяло на перегляд недавніх гравців Першої ліги та лише одного гравця, якого трактували б як підсилення – найкращого бомбардира чемпіонату Кулача. 

Читайте также Не нападник і не опорник. Яку позицію треба підсилити Динамо в першу чергу Не нападник і не опорник. Яку позицію треба підсилити Динамо в першу чергу

Втім, у Луческу – своє бачення. Антюха він надивився в матчах з Колосом, де молодий півзахисник завдав Динамо чимало проблем. Коробенка знає за спільною роботою в Шахтарі – навряд чи на цьому етапі Мірчу турбувало, що не юний уже півзахисник за останні роки рідко де був міцним гравцем основи. А от Кулач якраз-таки провів збори в тіні, лише зі французькими аматорами забивши кілька м’ячів. Шкурін, навпаки, назабивав багато на зборах, тож підвищив свої шанси на успішну оренду – якщо, звичайно, венесуелець Рамірес не підпише контракт на останньому віражі.

Читайте также Аналіз літніх зборів Динамо: хто не зміг вразити Луческу і шукатиме собі нову команду Аналіз літніх зборів Динамо: хто не зміг вразити Луческу і шукатиме собі нову команду

Тож можемо спрогнозувати – не втративши нікого з лідерів, розвантаживши баласт і роздавши чергову порцію орендованих, Динамо проведе точкове підсилення – проте якщо ці гравці будуть підписані, то з-за кордону і зі значними, як для клубу нині, інвестиціями. Із переглядових інсайдери найвище оцінюють враження, справлене Антюхом. Проте, якщо не станеться форс-мажору (масового розпродажу провідних вінгерів чи травм цих конкурентів), навіть у разі підписання Денис буде доводити свій рівень в боротьбі з кількома більш статусними гравцями.

Фінансовий стан: відпрацювали закордонні збори, не продали (поки) нікого з лідерів – отже, не посилилися й не послабилися перед сезоном, у якому відстояти досягнуте буде навіть важче, ніж його здобути. 

Зоря. Оцінка міжсезоння: 4 із 10

- Прийшли: Імереков (Десна), Снурніцин (Олімпік), Алібеков (Динамо), Булеца (Динамо), Крістіан (Греміо Бразіл Бразилія), Янаков (Інгулець), Гільєрме (Ботафого Бразилія), можуть прийти Сальварескі (Атлетико Сарм'єнто Аргентина), Юрі Олівейра (Фламенго Бразилія).

- Пішли: Василь (Санкт-Паулі Німеччина), Абу Ханна (Легія Польща), Циганикс (Дунайська Стреда Словаччина), Іванісеня (Крилья Совєтов Росія), Білоцерківець (Металург Запоріжжя), Піддубний (Металург Запоріжжя Д3), Гринь (Олександрія), Казаков, Юрченко.

Луганська команда отримала нового титульного спонсора та змогла провести зарубіжні збори – в Туреччині. Проте ці скромні ознаки покращення різко контрастують зі втратами, які пережив наш бронзовий призер. 

Основний воротар Василь у якості вільного агента перебрався в другу Бундеслігу – а це був один із головних активів. Захисник Абу Ханна пробуватиме сили в польському гранді – Легії. Іванісеня поїхав за довгим рублем у Крилья Совєтов – і це погіршується відходом універсала Циганикса, який міг би його підмінити в центрі поля. А ким замінювати Юрченка, стилеутворюючого гравця середньої лінії, важко собі навіть уявити.

Читайте также Скрипник втягнувся, а Зоря навчилася. Час виграти трофей Скрипник втягнувся, а Зоря навчилася. Час виграти трофей

Новачки є – наприклад, ізраїльтянина в центрі захисту точно замінить на досвіді Імереков, а от Алібеков спробує залатати діру в опорній зоні. Точно дуже значний талант Булеца – от тільки в якій якості він проявить себе в тактичних побудовах Скрипника? Більше на фланзі чи під нападниками, або ж у ролі інсайда? Це викликає питання – як і повернення Янакова, теж перспективного, проте все ще не розкритого гравця (цікаво виглядав у Чорноморці, пробував сили в Арсеналі, а загалом вважався великим талантом у Динамо).

Читайте также Станислав Оганов: «Каждые полгода Скрипника пытаются «уволить» из клуба» Станислав Оганов: «Каждые полгода Скрипника пытаются «уволить» из клуба»

Іноземці – як уже підписані, так і ті, які за чутками, мають поповнити Зорю ближчим часом, це все-таки гравці, яких треба розвивати та адаптувати. Ми не маємо підстав сумніватися в тренерському штабі чи клубі, який розкрив Денніса, Пауліньо, Форстера, Шуньїча, Василя та багатьох інших значних легіонерів нашого чемпіонату. Проте ми також розуміємо, що людям, які щойно прибули в Україну, знадобиться адаптація – і це не той випадок, коли можна впевнено прогнозувати час.

Фінансовий стан: Зазвичай наші вболівальники нарікають на «олігархічний» футбол і моляться на клуби, які живуть на «самоутриманні». Зоря – якраз один із таких випадків. Це зумовлює, з одного боку, акцент на підготовку й швидкий продаж гравців, але й залишає суттєві ризики. Раді будемо помилитися, проте, станом на сьогодні, більше схоже, що Зоря стане значно слабкішою, ніж хоч трохи сильнішою. Майбутнє нас розсудить. 

ФК Маріуполь. Оцінка міжсезоння: 4 з 10

- Прийшли: Турбаєвський, Удод, Микитишин, Хромей, В'юнник (всі – Шахтар).

- Пішли: Гальчук (Інгулець), Биков (Локомотив Пловдив Болгарія), Сагуткін (Акрон Росія), Бондаренко, Сікан (всі – Шахтар), Кирюханцев, Муравський, Тищенко, Кулієв.

Загальна думка – минулого сезону в Маріуполі зібралася напрочуд цікава молода команда, але виступила вона нижче можливостей. Це можна спробувати пояснити потребою Маркевича-молодшого в стабілізації складу й своїх задумок, вимушеною грою на виїзді через реконструкцію стадіону. Проте доведеться визнати – перспективність команди значно вища за 11-12 місця серед 14 учасників. 

Тим несподіваніше побачити, що команда відпускає захисника Бикова в болгарський чемпіонат, не продовжує співпрацю з іншим оборонцем – Кирюханцевим, прощається з багаторічним воротарем команди Гальчуком. За таких обставин навіть відхід Муравського та Сагуткіна, які награли менше десяти матчів, це ослаблення задньої лінії. Пішов ветеран Тищенко – універсал 5 позицій. Власне, втрата кожного свого гравця, хто в Маріуполі не в оренді, а на контракті, це вже удар сам по собі.

Добре б, якби команда запросила досвідчених оборонців натомість – але ж ні. Поки що новачками оголошені лише двоє орендованих юнаків із Шахтаря – воротар Турбаєвський і півзахисник Хромей, чого, звісно, критично мало, щоб не переживати за задню лінію. 

Низка гравців маріупольської команди на час міжсезоння відряджалися в свій рідний клуб – Шахтар, щоб Де Дзербі міг ознайомитися з їхніми можливостями. Навіть якщо новий «алленаторе» донеччан не захоче залишати азовців, вони втрачали дорогоцінний час зборів з ФК Маріуполь, що теж не піде на користь. В підсумку Бондаренка та Сікана таки відкликали в Шахтар.

Одним словом, або ФК Маріуполь задумав щось масштабне – чи знає щось таке про свій склад, чого не знають сторонні спостерігачі, чи ж має намір тихцем провернути мінімум 4-5 трансферів досвідчених новачків, – або ж у нас на очах ще один претендент на боротьбу за виживання. 

Фінансовий стан: за інформацією джерел, близьких до клубу, особливих змін у регулярній його роботі не було. Проте на сьогодні ФК Маріуполь більше втрачав, ніж здобував, і поки що незрозуміло – на що він зможе претендувати. 

Чорноморець. Оцінка міжсезоння: 3 із 10

- Прийшли: Мороз, Анненков, Шматоваленко, Кучерук, Кузик, Скорко, Тлумак, Білошевський, Михайленко, Надольський, Смирний, Цитаішвілі, Ісаєнко (всі – Динамо), Тилінський (Кривбас-2)

- Пішли: Микицей (ФК Маріуполь), Поспєлов, Мельничук (Інгулець), Зубейко (Вікторія), Козак (Полісся), Ковбаса (ФК Олександрія), Лиховидько (Минай), Валєєв (Перемога), Курилко, Горопевшек, Мельничук, Клименко, Яловенко.

Мода на фарм-клуби повертається - Шахтар щільно працює з Маріуполем, Ворскла цьогоріч активно засилатиме гравців до Гірника-Спорт, а Чорноморець скооперувався з київським Динамо. Вже більше десяти футболістів одесситів залишили команду (особливо дивним є відхід Лиховидька, Поспєлова та Микицея, які зайняли третє, четверте та п'яте місце за кількістю ігрового часу), а на їх місце, під керівництвом тренера з системи Динамо Юрія Мороза прибули у великій кількості гравці дублю Динамо, яким довелося вийти на ринок та з зони комфорту після того як УПЛ відмінила турнір команд U-21.

Детальний розбір ситуації з Чорноморцем зробив наш кореспондент в Одесі В'ячеслав Кульчицький. Ось у цьому матеріалі.

Читайте также Альянс с Динамо, трансферная круговерть и отмененное награждение. Что происходит с Черноморцем перед стартом в УПЛ Альянс с Динамо, трансферная круговерть и отмененное награждение. Что происходит с Черноморцем перед стартом в УПЛ

Фінансовий стан: Очевидно, що гроші в Одесі рікою не ллються, інакше навряд чи команда пішла б стежиною залежності від іншого клубу. До речі, вже можна питати Мороза, як його команда гратиме з Динамо, коли більша її частина грати не зможе?

Зате цікаво буде спостерігати за таким собі «малим дербі» - Маріуполь - Чорноморець. І головний інтерес тут, як ви зрозуміли не в тому, що грають команди з берегів Чорного та Азовського морів...

Десна. Оцінка міжсезоння: 2 із 10.

- Прийшли: Сафронов (СК Дніпро-1), Селін (Анортосіс Кіпр), Завійський, Цимбалюк (обидва – Олімпік), Шевцов (Інгулець), Белич - повернувся з оренди

- Пішли: Паст (СК Дніпро-1), Гітченко (Полісся), Єрмаков (Металіст 1925), Імереков (Зоря), Конопля (Шахтар), Мостовий (Кривбас), Полегенько (Інгулець), Тамм (Ворскла), Білошевський (Динамо), Огиря (Кривбас), Чепурненко (Діназ), Волков (ЛНЗ Черкаси), Сухоцький, Діма.

Читайте также Зачарованная Десна: потеря лидеров, закрытые сборы, очень хмурый Рябоконь Зачарованная Десна: потеря лидеров, закрытые сборы, очень хмурый Рябоконь

Десна фактично розвалилася - принаймні з кадрової точки зору. Наразі чернігівці відрізняються від донецького Олімпіка лише тим, що поки не оголошували про зняття. Пішли абсолютно всі центральні захисники - і ті, хто грав/забивав (Гітченко, Імереков, Тамм), і той, хто переважно споглядав з лави запасних (Єрмаков). Паста забрав Дніпро-1 (доволі дивний трансфер, але про нього не тут). Конопля вже повним ходом награється в Шахтарі, як ерзац Додо. Лівий захисник Мостовий і опорник Огиря поїхали в Першу лігу – один до Кривого Рогу, інший – до Житомира. Та й стосовно більшості інших гравців активно ходять чутки про їхній відхід (наприклад Гуцуляка до Руху - а цей хлопець - один з найкращих дриблерів минулого чемпіонату).

Читайте также «Максимов сказав: «Ще раз так зробиш, грати у мене не будеш». Захисник Десни про унікального Йовічевіча, міфічну Троєщину і рибалку «Максимов сказав: «Ще раз так зробиш, грати у мене не будеш». Захисник Десни про унікального Йовічевіча, міфічну Троєщину і рибалку

Звісно, склад Десни був минулого сезону достатньо глибокий і навіть на базі тих, що лишилися, можна будувати команду. Але це у випадку, якщо більше міграційних процесів не буде. Бо наразі вони носять абсолютно односторонній характер - на заміну важковаговикам, що пішли, повернулося кілька людей з оренд.

Фінансовий стан: Коли з успішної команди (а шосте місце – це доволі гарний показник) йдуть гравці, які були її кістяком, а натомість майже ніхто не приходить, це говорить, що керівництво має намір втілювати стару-добру концепцію, якою так люблять всі прикриватися, коли скінчуються гроші - «ставка на молодих та перспективних», «дати шанс власним вихованцям» і тому подібне. Очевидно - хорошого мало. Ну, і пішли вже чутки, що чернігівці, слідом за Олімпіком, знімуться зі змагань.

Про «падіння будинку Ешерів» дотично говорить той факт, що команда проведе збір в Чернігові. Ну, ви зрозуміли, це – як замість Шарм Ель Шейху поїхати на літо до бабусі в село. А також факт із розряду приколів - про те, що Десна розпочала тренування, інстаграм чернігівців оголосив за допомогою минулорічних фото.

Минай

Станом на сьогодні все ще не оприлюднив свою заявку. Але про стан справ у команді можете почитати ось в цьому матеріалі.

Читайте также Минай, Селезнев и Милевский: дежавю с продолжением Минай, Селезнев и Милевский: дежавю с продолжением

Напишите первый комментарий

Комментировать могут только зарегистрированные пользователи.